Sanitat i comunitats autònomes acorden ampliar la vacunació amb AstraZeneca a persones de fins a 65 anys

Darias anuncia que Espanya rebrà 5,5 milions de dosis de la vacuna de Janssen entre abril i juny

3 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'ús de la vacuna d'AstraZeneca s'ampliarà fins a persones de 65 anys aquest dimecres. Després que s'aturés la campanya pels presumptes efectes adversos (trombosi) que s'han registrat en diferents països europeus en persones vacunades, es tornarà a administrar i, tal com ha avalat el Consell Interterritorial de Salut d'aquesta tarda, ja no serà només a menors de 55 anys. L'Agència Europea del Medicament en va avalar l'eficàcia i ara el ministeri de Sanitat canvia la posició de "prudència" que havia mantingut de no ampliar la franja d'edat. A la reunió de la comissió de salut pública amb les comunitats autònomes s'ha acordat aquest matí que s'utilitzi en persones de fins a 65 anys. De fet, tampoc es descarta que es pugui ampliar més endavant.

"Totes les vacunes aprovades són segures. Vam decidir aturar la d'AstraZeneca perquè calia una valoració addicional de l'Agència Europea del Medicament", ha insistit aquest dilluns la ministra de Sanitat, Carolina Darias, tal com ja va fer diumenge a la nit en una entrevista a la Sexta. El vistiplau ja va arribar i feia setmanes que diversos governs autonòmics defensaven no ser tan prudents amb aquesta vacuna. A l'Estat la confiança en la vacuna Astrazeneca ha caigut del 59% al 38%, segons revela l'enquesta de YouGov publicada aquest dilluns, però Darias ha manifestat que la decisió de suspendre la campanya va ser "adequada i en el moment oportú davant les alertes que havien sorgit".

Altres països europeus estan utilitzant aquesta solució per a persones fins i tot més grans de 65 anys i el ministeri insistia que volia esperar a l'assaig que s'estava fent als Estats Units. Aquesta matinada la companyia ha emès un comunicat en què ratificava que és "efectiva" i que no ha confirmat cap efecte secundari com els que van motivar que se'n paralitzés l'ús a l'Estat. "El que apunta, apunta bé. Però hem d'esperar per estudiar-ho i veure la disponibilitat de les vacunes", ha anotat la ministra.

Catalunya és un dels territoris que defensa l'ampliació de la franja d'edat, i aquest dilluns el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha remarcat a RAC1 la importància de vacunar als catalans d'entre 55 i 65 anys per a reduir el nombre d'hospitalitzacions. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon va apuntar que, per exemple, una persona de 35 anys amb covid té una probabilitat d’ingressar a l'UCI del 0,2%, mentre que si té entre 55 a 64 anys, el risc creix fins al 3,4%.

La posada en marxa de nou de la campanya amb Astrazeneca reprendrà, doncs, la vacunació dels grups 3B, 3C i 6 de l'estratègia acordada, que serà simultània amb la de les persones d'entre 55 i 65 anys. El primer grup inclou el personal sanitari i sociosanitari de serveis d'inspecció sanitària, medicina legal i forense, consultes mèdiques privades, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors i centres de dia, així com estudiants que realitzin pràctiques clíniques; fisioterapeutes, terapeutes ocupacions, personal d'oficina de farmàcia, logopedes i personal de psicologia clínica i treballadors d'institucions penitenciàries. El 3C és la resta de personal sanitari i sociosanitari vacunat anteriorment i en el 6 estan integrats els cossos de seguretat, bombers, protecció civil, forces armades, docents i personal d'educació infantil, primària, secundària i especial.

672.750 dosis de Pfizer arriben avui a les comunitats

Aquesta decisió ha d'ajudar a accelerar la vacunació a l'Estat, atès que de moment el projecte de Pfizer/BioNTech és el que millors resultats està donant. Aquest dilluns s'han començat a distribuir 672.750 dosis a les comunitats autònomes i pròximament n'arribarà una gran quantitat de la de Janssen. Darias va anunciar que Espanya rebria 5,5 milions de dosis d'aquesta vacuna entre abril i juny.

En concret, el govern espanyol calcula que es rebran 300.000 vials durant la segona quinzena d'abril, 1,3 milions al maig i 3,9 milions al juny. Com que la de Johnson & Johnson és una vacuna monodosi, la ministra va assenyalar que es podrien vacunar 5,5 milions d'espanyols només amb aquesta. "Pfizer ens n'enviarà uns 5 milions més. Farem créixer de manera notable la vacunació a l'abril", va afirmar Darias, que va insistir que a l'estiu era possible tenir vacunat el 70% de la població.

Ara bé, la ministra va recordar que el període estiuenc s'acaba al setembre i que, per tant, "hi ha temps" per anar immunitzant i complir l'objectiu: “Sabíem que durant el primer trimestre l’arribada de dosis seria limitada, però hem anat administrant totes les vacunes que han anat arribant”.

Sobre la possibilitat d'una quarta onada a l’Estat pel repunt de la transmissió en unes quantes comunitats, la ministra va admetre que l'escenari del govern espanyol era que la corba podia augmentar un altre cop: "Som en una fase d'altiplà i és responsabilitat de tots aturar-la, és a les nostres mans. Depèn de nosaltres que no anem a la quarta onada". En aquesta línia, va reconèixer que els contagis anaven en "ascens" en nou comunitats que "ja preocupen", sense concretar-les.

stats