L'assaig sobre la vacuna d'AstraZeneca als EUA confirma la tesi de l'EMA: "És segura i efectiva"

Una enquesta revela una caiguda de la confiança en el producte d'Oxford en quatre països europeus des del febrer

3 min
Dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca.

LondresLa vacuna d'Oxford/AstraZeneca té un 79% d'efectivitat en la prevenció del covid-19 simptomàtic i un 100% en la prevenció de malalties greus i hospitalització, segons les dades de l'estudi de fase 3 de l'assaig clínic que la farmacèutica ha dut a terme als Estats Units, on el producte encara no ha sigut aprovat per al seu ús comercial per part del regulador, la Food and Drug Administration.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La companyia també assegura en el seu comunicat, emès aquest dilluns a la matinada a Europa, que un comitè de seguretat independent ha dut a terme una revisió específica de possibles problemes vasculars derivats de l'administració de la injecció –coàguls de sang i altres dels episodis semblants que han provocat durant uns dies la paralització parcial de la campanya d'immunització en diferents països, en especial de la Unió Europea–, així com de la trombosi venosa cerebral (CVST), un coàgul de sang extremadament rar al cervell.

D'aquests possibles efectes secundaris no se n'ha confirmat cap, sosté la companyia. Dijous passat l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ja va dictaminar que la vacuna és "segura i eficaç", i que els beneficis de la seva administració superaven els riscos. Amb tot, també va assegurar que continuaven investigant.

Les dades de la farmacèutica sostenen que a aquells voluntaris als quals es va administrar almenys una de les punxades de les dues requerides per completar el cicle d'immunització no es va detectar "un augment del risc de trombosi o esdeveniments caracteritzats per trombosi" ni tampoc de CVST.

L'anàlisi provisional de seguretat i eficàcia s'ha basat en un assaig en què van participar 32.449 voluntaris, amb una proporció de 2-1, en relació amb el placebo. Es van detectar 141 casos simptomàtics de covid. En els participants de més de 65 anys, l'eficàcia va ser del 80%. El 20% superaven aquesta edat i el 60% d'aquest grup concret de gent gran presentaven comorbiditats associades a més risc de progressió del covid greu, com ara diabetis, obesitat severa o algun tipus de malaltia cardíaca.

La farmacèutica ha anunciat que en les pròximes setmanes demanarà l'autorització del regulador dels Estats Units.

Alemanya lidera l'escepticisme

L'anàlisi de les dades de l'estudi dels Estats Units coincideixen amb la publicació, també aquest dilluns, d'una enquesta de YouGov que mostra que la confiança en la vacuna d'Oxford ha caigut als quatre països europeus on s'ha mesurat, després del seguit de titulars negatius de les últimes dues setmanes –i també pel que fa als incompliments de la farmacèutica amb la UE– i dels diferents missatges sobre l'eficàcia de la vacuna per part dels seus líders. Arran de la decisió de l'EMA, però, el primer ministre francès, Jean Castex, se la va posar divendres passat i el primer ministre italià, Mario Draghi, de 73 anys, se la posarà aviat, segons va anunciar el mateix divendres.

L'enquesta de YouGov s'ha fet a Alemanya, França, Itàlia i Espanya. El sondeig, però, s'ha fet abans que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) en ratifiqués l'eficàcia i la seguretat. La confiança en els productes de Moderna i Pfizer/BioNTech, les altres dues vacunes que també s'estan aplicant a la Unió, s'ha mantingut estable entre el febrer i el març.

A Alemanya, el 55% de la ciutadania veu “insegura” la vacuna. A França, on l'opinió pública ja havia considerat la vacuna més insegura (43%) que segura (33%), en una primera enquesta de mitjans de febrer, les xifres han empitjorat fins al 61% (insegura) i el 23% (segura).

A Itàlia i Espanya la majoria dels enquestats havien percebut anteriorment que la vacuna d'AstraZeneca era segura (54% i 59%, respectivament). Però la nova enquesta revela que els que hi confien han caigut fins al 36% i el 38%. Només al Regne Unit es pot considerar que les informacions sobre els coàguls de sang no ha tingut cap mena d'impacte. La gran majoria de la població encara considera la vacuna com a segura, amb un 77% (4 punts menys que el febrer).

stats