Catalunya prioritzarà els de 60 a 65 anys amb les dosis d'AstraZeneca

Salut afirma que aquesta nit comença a citar el grup perquè es comencin a vacunar a partir de dimecres

2 min
Catalunya se suma a les decisions d’altres països amb AstraZeneca .

BarcelonaQuan dimecres es reprengui la vacunació amb AstraZeneca, després de l'aturada per comprovar-ne la seguretat, la conselleria de Salut prioritzarà l'administració a persones d'entre 60 i 65 anys, un cop Espanya ha aprovat aquest dilluns superar el topall dels 55 anys que havia marcat per al tractament d'aquesta farmacèutica. La consellera Alba Vergés s'ha felicitat pel canvi de criteri del ministeri, que segueix les pautes d'altres governs europeus que han vacunat aquest col·lectiu des de l'inici, i ha confiat que aquesta ampliació del ventall d'edat suposarà una acceleració per al ritme de vacunació, que es manté lent, en part, per l'incompliment en la subministració de les dosis compromeses per les empreses.

Vergés, que havia demanat poder augmentar el topall dels 55 anys fins més enllà dels 65, ha explicat que aquesta nit es començarà a citar les persones d'entre 60 i 65 anys de la població general i de feines essencials perquè a partir de dimecres rebin la vacuna d'AstraZeneca. A partir d'aquest dia també es reiniciarà la campanya d'immunització dels treballadors essencials (policies i mestres) de fins a 55, amb qui s'havia començat la vacunació, que es va aturar la setmana passada arran de casos sospitosos de trombosi i que la investigació tant de la mateixa farmacèutica com de l'Agència Europea de Medicaments (MEA) han descartat que siguin a causa de la injecció.

En un comunicat de veu que ha distribuït el departament, la consellera ha insistit que mantenir fins als 55 anys la vacuna no seguia cap criteri científic i feia alentir el ritme de la vacunació. En aquest sentit, Vergés ha culpat AstraZeneca d'haver tornat a fallar en el lliurament de les 60.000 dosis compromeses per avui i ha assegurat que tan sols n'han arribat 16.000, una quantitat que s'ampliarà a 18.000 més d'aquí tres dies. Els incompliments constants de la farmacèutica fan difícil, ha apuntat la responsable, poder planificar la campanya.

La campanya de vacunació també està sent lenta entre els de més de 80 anys que viuen a casa seva, un col·lectiu prioritari per a Salut un cop s'ha immunitzat els usuaris dels geriàtrics. Segons les mateixes dades del departament, el cap de setmana passat només s'han administrat 178 vacunes, la majoria segones dosis i només una desena de primeres.

stats