24/01/2024

L'amenaça del fentanil

2 min
Toxicòmans consumint droga als baixos de la Seguretat Social, al barri del Raval, a mitjanit.

El món de la droga és extremadament sensible a la geopolítica i s'adapta a gran velocitat a qualsevol canvi. I la feina de les autoritats és no anar massa per darrere dels narcotraficants en una mena de joc del gat i la rata que no s'acaba mai. L'Observatori Europeu de la Droga i les Toxicomanies (EMCDDA, en les sigles en anglès) ha celebrat aquest dimecres una conferència a Barcelona en què s'ha posat sobre la taula la preocupació que provoca l'augment d'opioides sintètics com el fentanil. Les causes són diverses. D'una banda, les restriccions al cultiu de l'opi imposades pels talibans a l'Afganistan ha provocat l'aparició de nous mercats productors al Pakistan, l'Iran o Turquia, però també l'augment de les drogues creades al laboratori, com el fentanil. De l'altra, la guerra a Ucraïna ha alterat també les rutes per on tota aquesta droga es transporta cap a Europa.

En qualsevol cas, la preocupació dels experts de la lluita antidroga se centra ara en l'aparició de nous derivats de l'opi que estan substituint l'heroïna, el més important dels quals és el fentanil. Es calcula que més de la meitat de les noves drogues de disseny detectades tenen a veure amb aquesta substància. És cert que a Europa no s'ha arribat encara al nivell de penetració dels Estats Units o el Canadà, on està fent estralls en comunitats senceres, però ja hi ha pistes que indiquen que el futur podria ser no gaire diferent. Cal tenir en compte que aquestes drogues creades al laboratori poden arribar a ser cent vegades més potents que l'heroïna, i fa temps que han arribat a Europa, sobretot als països del nord i dels Balcans. De moment, els investigadors consideren que el fentanil arriba ja processat a Europa, on encara no se n'han detectat laboratoris, però no es descarta que pugui passar si, com tot indica, la demanda és cada cop més alta. El 2021 fins a 130 persones van morir pel consum d'aquesta droga sintètica i altament letal a Europa, 80 de les quals (61%) vivien a Alemanya.

En canvi, l'heroïna decomissada és cada cop de més mala qualitat, i molta es barreja amb altres substàncies, també amb fentanil. La conclusió és que la policia i les autoritats sanitàries s'han de preparar davant la possibilitat d'un augment significatiu del fentanil als nostres carrers, un tràfic il·legal que ara està controlat pels càrtels mexicans. El combat contra la droga, però, no ha de ser només policial, sinó que és necessari tornar a posar l'accent en campanyes de conscienciació ciutadana. Catalunya ja és un important centre productor de marihuana, i cada any els Mossos desarticulen diverses organitzacions criminals i decomissen plantacions il·legals mentre el consum entre els adolescents continua disparat. El que no ens podem permetre com a societat és que la droga gaudeixi d'un cert glamur o sigui vista com una part més de l'oci, obviant els seus efectes nefastos tant a nivell individual com col·lectiu. De tant en tant caldria recordar la tragèdia que per a moltes famílies va suposar l'heroïna als anys 80 i que encara és una realitat avui en llocs com el Raval de Barcelona.

stats