07/09/2022

Lesmes i la separació de poders

2 min
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, saludant Felip VI, en l'acte d'obertura de l'any judicial

BarcelonaS'ha convertit gairebé en una tradició que el president del CGPJ i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, aprofiti el seu discurs en l'obertura de l'any judicial per criticar altres poders de l'Estat, com ara el legislatiu o l'executiu. Si l'any passat ja va carregar contra els indults als líders independentistes, aquest any ha estat el torn de la "desjudicialització" que es negocia a la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. Segons Lesmes, el que es busca és la "impunitat", i defensa que els tribunals no han provocat "conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat". La realitat, però, és molt diferent. Potser l'origen del conflicte polític entre Catalunya i Espanya no ha estat provocat directament pels tribunals, però no hi ha dubte que l'han agreujat amb actuacions desproporcionades que ara són un obstacle per a la recuperació d'una certa normalitat.

Però, per sobre de tot, Lesmes ha de respectar la separació de poders, i això vol dir que com a representant del poder judicial no pot qüestionar els pactes a què arribin els partits polítics ni les reformes legals que s'aprovin al Congrés de Diputats. El contrari seria el lawfare o govern dels jutges, una realitat que està tensionant actualment moltes democràcies, no només l'espanyola.

En canvi, Lesmes té raó quan critica la falta d'acord entre el PP i el PSOE per renovar el CGPJ, que fa quatre anys que té el mandat caducat, però fa tard quan amenaça amb dimitir per forçar un pacte. Aquesta dimissió en bloc dels membres del CGPJ s'hauria d'haver posat sobre la taula a l'inici del bloqueig, no quatre anys després quan la situació ja està molt deteriorada. El PP continua bloquejant la renovació de l'òrgan dels jutges perquè així es manté la majoria conservadora i controla nomenaments clau en l'àmbit judicial. És un incompliment flagrant de la Constitució per part del partit que més es vanta de defensar la legalitat.

El cas és que Lesmes sembla conscient del desprestigi de la justícia que causa aquest bloqueig i ara sembla decidit a plantejar un pols als partits. El que no diu és que qui es nega a renovar els càrrecs és el PP, no el PSOE, que sempre ha tingut la porta oberta i els noms a punt per pactar-los. De fet, el PP de Casado sí que va pactar amb el PSOE la renovació de membres del TC i es va comprometre a fer el mateix amb el CGPJ, però Núñez Feijóo, que se suposava que era més procliu a l'entesa amb Sánchez, ara no en vol saber res.

Aquest dijous el CGPJ es reuneix per intentar consensuar els noms dels dos magistrats del TC que li pertoca nomenar. Un grup de vocals conservadors conspirava per intentar bloquejar els nomenaments, però al final han baixat del carro. Per aquest motiu, Lesmes, que també és conservador però vol mantenir un perfil institucional, ha estat en el punt de mira de la dreta els últims dies. D'aquí que aquest dimecres potser s'hagi volgut fer perdonar per la dreta amb un discurs tan dur contra la taula de diàleg. Al final, Lesmes també actua com un polític. I això és el que fa que els ciutadans cada cop confiïn menys en la justícia.

stats