Pressupostos amb fractura

2 min
El conseller d'Economia, Jaume Giró, aquest dilluns al Parlament

BarcelonaEl Parlament va rebutjar ahir les esmenes a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat i va donar llum verda així a la tramitació dels comptes, que encara necessitaran un mes més per aprovar-se totalment. Finalment, el projecte elaborat pel conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha tirat endavant gràcies als vots dels comuns, que han obtingut a canvi la garantia de l'aprovació dels comptes a l'Ajuntament de Barcelona mitjançant l'abstenció del grup d'ERC. Es tracta d'un quid pro quo que els beneficia tots dos i obre un nou escenari polític que encara caldrà acabar de calibrar.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, tenia un problema i ha maniobrat amb rapidesa per trobar-hi una solució. El pas enrere de la CUP comprometia seriosament uns pressupostos absolutament necessaris per al país, i per això Aragonès ha buscat la sortida que semblava més lògica dins de l'espai del sobiranisme. Això sí, en el camí no s'ha pogut estalviar ni una nova crisi amb Junts ni el sacrifici d'Ernest Maragall, que ha vist alterada la seva estratègia a Barcelona.

Els suports creuats en les institucions sempre han planat sobre els acords pressupostaris, però segurament mai com ara s'havien fet d'una manera tan pública i notòria. D'entrada no és una bona notícia que es barregin plànols institucionals, perquè cadascun d'ells mereix ser tractat per si mateix, però també és cert que de vegades el benefici general demana altes dosis de pragmatisme partint de la màxima que, per al funcionament de les administracions, sempre és millor que hi hagi pressupostos que no que s'hagin de prorrogar els anteriors. I en un context de postpandèmia i reconstrucció de l'economia encara més.

Ara bé, de la mateixa manera que va passar amb la investidura, i després amb la taula de diàleg, Junts no subscriu, almenys pel que fa al discurs, el pacte amb els comuns, i ha obert un nou front contra els seus socis d'ERC. Artadi culpa Aragonès de no haver fet prou per convèncer la CUP, però alhora la seva formació és la que fa més bandera dels projectes que els cupaires volien esborrar, com ara el de Hard Rock o els Jocs Olímpics d'Hivern. El diputat de Junts Joan Canadell va fer un discurs dur contra els comuns i contra els seus socis d'ERC, però finalment els tres grups van votar en el mateix sentit i van aplaudir a l'acabar.

En les pròximes setmanes caldrà veure com evoluciona la tramitació pressupostària, però tot apunta que els comptes s'aprovaran sense problemes. Una altra cosa és que l'esquerda entre ERC i Junts és cada cop més ampla; de fet, no han sigut capaços de fer pinya en cap dels grans projectes de la legislatura: ni amb l'aeroport, ni amb la taula de diàleg ni ara amb els pressupostos. Cal apuntar, però, que el conseller Giró, que és independent, manté un perfil propi, i aquest dilluns ha recordat a la CUP que, "com tots els pressupostos del món, aquests no són una palanca per a la revolució sinó un instrument per a la millora continuada". Els pressupostos tiraran endavant; el que no està tan clar és com s'evitarà que la fractura dins de l'executiu es vagi fent cada dia més gran.

stats