El retorn del Mobile obre el camí de la recuperació

2 min
Preparatius pel MWC a Barcelona

La suspensió del Mobile World Congress el 2020 va ser el primer avís de la gravetat de la pandèmia que ens queia a sobre. En aquell moment encara poca gent es creia que el coronavirus de Wuhan, com es coneixia llavors, pogués provocar el tancament gairebé total del món i una llista de morts que a hores d’ara, segons la Universitat Johns Hopkins, s’eleva a 3,9 milions de persones, amb 180 milions de casos de contagis registrats. Si no hi ha hagut més morts és gràcies als avenços en la medicina, que han aconseguit reduir la sinistra llista, però en tot cas ha estat prou per provocar un sotrac que no es veia des de feia dècades.

L’organització del MWC va decidir llavors suspendre l’edició després que s’haguessin succeït les cancel·lacions de grans empreses, temeroses dels contagis i de les conseqüències laborals i penals d’enviar els seus empleats a un lloc tan concorregut i amb gent de tantes nacionalitats. Va ser una bona idea. Fa por pensar el que hauria pogut passar si el congrés s’hagués celebrat. Possiblement no podríem celebrar ara que l’edició del 2021, més reduïda, sí que pot arrencar aquest dilluns i que en principi sembla que el MWC es mantindrà a Barcelona fins al 2024, i podria ser que fins més enllà.

Aquesta, però, serà una edició diferent. Com bé diu John Hoffman, el conseller delegat de la GSMA, l’entitat organitzadora del congrés, l’èxit d’aquesta edició no es mesurarà pel nombre d’assistents -entre 25.000 i 35.000 presencials, segons els càlculs inicials- ni tampoc per les xifres de negoci o els nous productes i gadgets que s’hi presentin. L’èxit del congrés ja és el fet que pugui obrir les portes. Aquesta és la gran fita que comença avui i que permet albirar un horitzó de retorn a la normalitat, a una recuperació econòmica que necessita cites com aquesta i la tornada segura dels turistes.

De moment, el MWC obre a mig gas, i això s’ha notat tant en les reserves hoteleres -només han obert un 40% dels establiments, i els que han obert han fet ofertes a la baixa extraordinàries per animar els clients- com en les reserves de restauració. Serà una edició de trànsit, ben bé de prova i exemple per a futures cites, en què els controls anticovid seran molts presents i que exigirà als assistents proves d’antígens i aplicar estrictes mesures de distanciament i higiene.

Amb això s’hauria de ser molt estricte, perquè Barcelona no es pot permetre un macrobrot fruit del congrés. El que ha passat a Mallorca i en altres localitats de costa amb els viatges de final de curs demostra que no es pot abaixar la guàrdia. Sorprèn que s’hagin autoritzat aquests viatges, fins i tot que a algú se li hagi acudit organitzar-los en aquestes circumstàncies, però el que és imperdonable és que no s’exigís un control més estricte a uns joves que, com ja es veia venir, estaven ansiosos de festa i interacció social i que amb la relaxació de les mesures s’havien cregut que eren invulnerables. Això no pot tornar a passar. Ara que ja tenim el final a prop, no juguem.

stats