01/05/2023

La revolució de la medicina personalitzada

2 min
Investigació vacunes càncer

La pandèmia del coronavirus ha estat un cop dur per a tota la humanitat del qual encara ens estem recuperant. Però sense restar-li la gravetat que es mereix, també ha tingut algunes conseqüències que la gran majoria no s’esperaven. Una és un clar impuls al desenvolupament de les vacunes d’ARN, que poden ajudar la medicina a fer avenços molt destacables en, per exemple, la lluita contra el càncer. Aquella tecnologia que va causar l’escepticisme d’alguns –pocs, aquí, per sort i per a orgull col·lectiu– pot ser un gran pas endavant en la lluita contra el càncer.

Les perspectives de grans empreses farmacèutiques per desenvolupar vacunes d’ARN contra els tumors cancerosos conviden a l’optimisme, sobretot perquè esperen tenir-les en menys d’una dècada. Si ho aconsegueixen seran unes vacunes diferents que les que coneixem fins ara, i s’hauran de personalitzar per a cada pacient i cada tipus de tumor, però això també és una porta a fer una medicina més adaptada a cada individu, més precisa i, potser, més benèvola amb els qui hagin de fer tractaments.

La lluita contra el càncer és un dels grans reptes que tenim com a espècie. Tots tenim a la vora algú que ha tingut càncer, en té o en tindrà. I aquí la clau, com en tants altres problemes de salut, és la recerca mèdica. Una recerca que no només aposti per innovar, sinó també per entendre la salut des d’un punt de vista més holístic i alhora adaptat a cada persona i cada situació. La medicina personalitzada pot ser un avenç, també, si hi ha prou recursos no només per desenvolupar-la, sinó també per aplicar-la. 

Per això, més enllà de la recerca que impulsen entitats privades –gairebé sempre amb alguna mena de participació pública, no ho podem oblidar–, cal que la salut pública estigui preparada per a aquesta revolució tecnològica que serà la medicina personalitzada. Això implicarà, per força, que les institucions i administracions creguin en el sistema públic de salut, hi apostin i, amb les complicitats privades que convinguin, hi destinin els recursos necessaris. A Catalunya no ens podem quedar enrere en la revolució mèdica que s’acosta. I segur que no ho farem, perquè el sistema públic de salut és una de les joies de la nostra administració, i tots els polítics, per força, ho saben. 

Precisament per poder estar preparats per al canvi que ve en la tecnologia mèdica, i per a reptes com la pandèmia del covid-19, cal actuar de manera estratègica i reforçar el sistema de salut pública des de la base, començant per l’atenció primària, el primer graó del nostre sistema i, sovint, massa deixat de banda. 

¿Estarem preparats per al repte que s’entreveu de la medicina personalitzada? ¿El sistema públic serà capaç d’encaixar-lo? En qüestions com aquestes és on es delata la capacitat estratègica dels governants, on queda clar si miren a les pròximes eleccions o són capaços d’anar més enllà.

stats