16/07/2019

Quan sabrem tota la veritat sobre el 17-A?

2 min
01 Dos agents al Pla de l’Os, a la Rambla.  02 La casa d’Alcanar on els terroristes preparaven l’atac.

BarcelonaLes informacions publicades per 'Público' en el sentit que el presumpte cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, era considerat pel CNI com un confident seu fins al mateix 17-A, i també que els serveis secrets espanyols coneixien amb detall els moviments dels jihadistes previs als atacs, són profundament inquietants i requereixen moltes explicacions per part de les autoritats espanyoles. De fet, a Catalunya van provocar ahir una autèntica tempesta política, i tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el seu antecessor, Carles Puigdemont, passant per les formacions polítiques sobiranistes, van sortir en tromba a reclamar que s'aclareixi la veritat. ERC i JxCat van demanar una comissió d'investigació al Congrés de Diputats per depurar responsabilitats.

I és que són massa els interrogants que hi ha damunt la taula sobre el 17-A dos anys després. Sense entrar en teories de la conspiració, és evident que el CNI tenia contactes amb Es-Satty i no va actuar amb la diligència necessària per evitar els atemptats. Per no fer, no va ni compartir informació clau amb els Mossos perquè la policia catalana tingués almenys l'oportunitat d'investigar Es-Satty i el seu entorn. Per això resulten especialment indignants les declaracions de l'ex secretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto, que la setmana passada va afirmar al Parlament que era responsabilitat dels Mossos haver detectat la radicalització de l'imam.

La primera hipòtesi, doncs, és que es tracta d'un cas de negligència dels serveis secrets espanyols, que són els que tenen la capacitat de fer seguiments com els que van fer per tot Europa i de compartir la informació amb els seus homòlegs europeus. Tot apunta, però, que quan es va produir la catàstrofe, el CNI va córrer a amagar tota la informació que pogués provar la seva inoperància, i en especial la fitxa que tenien oberta d'Es-Satty com a confident.

I no només això, sinó que després es va posar en marxa una operació que tenia com a principal objectiu desprestigiar els Mossos d'Esquadra, com ara tot el que té a veure amb la presumpta nota de la CIA alertant d'un possible atemptat. Sembla com si la ràpida actuació de la policia catalana, i la seva professionalitat a l'hora de resoldre una crisi de primera magnitud, hagués provocat un cert desassossec en lloc de satisfacció.

Del que no hi ha dubte és que sobre la taula hi ha material suficient perquè sigui necessari esclarir de forma pública tots els interrogants pendents. La justícia ha de continuar fent el seu camí per dirimir les responsabilitats penals. Per això el Congrés de Diputats ha de ser el lloc on s'intenti aclarir si hi ha, també, responsabilitats polítiques. Quin tipus de confident era Es-Satty? Per què no es va avisar els Mossos? Quina informació tenien sobre la possible comissió d'atemptats? Per què es va esborrar la fitxa de l'imam? En definitiva, quan sabrem tota la veritat sobre el 17-A?

stats