Atenció amb la ràpida penetració de la variant britànica

2 min
Un laboratori d'anàlisi de mostres de coronavirus, en una imatge d'arxiu

La variant identificada al Regne Unit, més contagiosa que l'original de Wuhan, ja és evident que s'està escampant per Catalunya. Malauradament, no ens pot estranyar que sigui així. En zones com la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès les evidències comencen a ser preocupants. La Vall d'Aran se sospita que podria estar en la mateixa situació, però encara no hi ha dades fiables. En menor mesura, també s'està obrint pas als Vallesos i el Baix Llobregat. En concret, a Banyoles un 50% de les mostres de les aigües residuals són d'aquesta variant, i un 30% a Olot. A la depuradora del Besòs, la més gran de l'Estat, el gen característic d'aquesta mutació ja està en el 15%. A Barcelona ciutat, les dades donen un 9% de variant britànica. Així doncs, davant la seva ràpida extensió –la seva entrada a Catalunya s'ha produït en només 20 dies–, totes les prevencions són poques. Les residències i hospitals on ha penetrat han experimentat dolorosament com els protocols de protecció fins ara vigents es quedaven curts. Els ha agafat a contrapeu perquè, tot i complir amb les restriccions, s'han vist vulnerables. Per tant, no hi ha més remei que redoblar la vigilància amb mesures més estrictes, i cal fer-ho amb urgència, preventivament, sense esperar que arribi en els casos en què encara no s'ha detectat. Toca optar per mascaretes més segures, per fer un manteniment més intens dels aires condicionats, per més ventilació natural allà on no sigui contraproduent, per menys visites i màxim control d'aquestes visites... Caldria, en aquest sentit, que el departament de Salut de la Generalitat donés instruccions clares i mitjans adequats per encarar aquesta variant. I no només aquesta, perquè des d'aquest dimecres ja és oficial també l'arribada de la variant sud-africana, que, com la britànica, també és més contagiosa. No és gens descartable que també arribi la del Brasil.

Segons els experts, les vacunes són igualment efectives contra aquestes versions mutades del covid-19. Aquest, doncs, no és el problema. El problema és que aquestes variants faciliten la propagació del virus i que, per tant, en un context de gran fragilitat d'un sistema sanitari molt al límit, amb una alta ocupació de les UCI que trigarà molt a baixar, qualsevol repunt en el nombre de malalts del coronavirus pot ser crític. La solució és combinar l'enfortiment de les mesures de seguretat sanitària als llocs més sensibles –centres sanitaris–, però també a les feines, les llars i els espais on encara es permet la sociabilitat –botigues, restauració, cultura, centres educatius–, amb la vacunació com més ràpida i massiva millor.

Ara que globalment Catalunya comença a rebaixar els índexs de contagi, és vital no abaixar la guàrdia davant la penetració de la variant britànica, la presència de la qual podria fàcilment frenar la lleugera millora que estem experimentant. De fet, les projeccions no són positives: alerten que podria capgirar la tendència a la baixa que encadenem des de fa tres setmanes. El perill hi és i n'estem avisats. Cal prendre-se'l seriosament. Amb el coronavirus ja hem après que no s'hi val a relaxar-se. Encara queden força mesos de lluita, és a dir, de restriccions, vacunació i prevenció.

stats