Barcelona s'entrega a En Comú Podem

L'efecte Colau decideix a la capital, on ERC escala fins a la segona posició, Democràcia i Llibertat se situa com a tercera força i el PSC cau fins al quart lloc

Maria Ortega / Albert Vidal
2 min

BarcelonaSacsejada al mapa electoral de la ciutat de Barcelona en relació a les darreres eleccions generals i, també, al 27-S. En Comú Podem que ha sumat el suport en campanya de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, se situa com la força més votada al conjunt de la ciutat (26,6%). Obté gairebé el doble de suports que la segona força (ERC). La victòria, com ja va passar a les municipals del 24 de maig, és especialment significativa a districtes de tradició socialista com Nou Barris (31,4%), on, en canvi, el 27-S, en unes eleccions marcades pel caràcter plebiscitari i amb Colau al marge de la campanya, es va imposar Ciutadans. I, sobretot, Ciutat Vella, on En Comú Podem ha registrat el 35,3% dels vots. Ara els resultats reforcen el lideratge de l'alcaldessa.

CiU va ser la força més votada a la ciutat el 2011 després de 18 anys de domini socialista i ara Democràcia i Llibertat cau fins a la tercera posició. ERC escala fins a situar-se com a segona força i els socialistes, en canvi, cauen fins al quart lloc i veuen com En Comú Podem els desbanca en els seus feus. Ciutadans perd volada en relació als darrers comicis i se situa com a cinquena força.

El PP, que el 2011 era la tercera força, cau fins al sisè lloc. Unió, al seu torn, es queda com a setena força a la capital.

Al conjunt de la demarcació de Barcelona guanya En Comú Podem, seguit de PSC, ERC, C'S, Democràcia i Llibertat i PP.

El cinturó canvia el vermell pel violeta

En Comú Podem, primera força a l'històric feu socialista

Els primers resultats escrutats en les eleccions generals d'aquest diumenge obren la porta a un canvi d'hegemonia a l'Àrea Metropolitana, la regió més poblada de Catalunya. El mapa del cinturó metropolità, que es tenyia invariablement del vermell de PSC votació rere votació, ha viscut un canvi radical en la seva gradació cromàtica. Un color es manté com a hegemònic, però aquest color ja no és el vermell, sinó el violeta d'En Comú Podem. En efecte, la formació que aglutina Iniciativa per Catalunya Verds, En Comú, Equo, Esquerra Unida i Alternativa i Podem aconsegueix victòries momentànies a ciutats tan fidels al PSC com L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet o Cornellà de Llobregat.

Als dos municipis més poblats de Catalunya per darrere de la seva capital els resultats situen la llista d'En Comú Podem com a guanyadora. Així, a L'Hospitalet de Llobregat, amb un 47% escrutat, la formació violeta obtenia el primer lloc amb un 29% dels vots, per sobre del PSC, que en tenia un 26%. A Badalona, on ara fa uns mesos guanyava el PP, amb un 24% dels vots recomptats En Comú Podem també és la primera força amb el 28% del suport, per davant del PSC, que té el 17% dels vots.

Aquesta tendència es manté a la pràctica totalitat de l'Àrea Metropolitana. Un dels pocs municipis on la formació de Xavier Domènech no guanya és Sant Cugat del Vallès, històric feu convergent: Democràcia i Llibertat obté amb el 28% de vots escrutats un suport del 22%, mentre que En Comú Podem és segona amb un 19%.

stats