La Junta Electoral obliga RTVE a compensar la CUP per no haver emès el seu espot electoral

La televisió estatal haurà d'incloure un anunci extra d'aquesta formació en la mateixa franja

Ara
2 min

BarcelonaLa Junta Electoral ha estimat parcialment la denúncia de la CUP contra Radiotelevisió Espanyola per la negativa de la corporació estatal a emetre el primer espot de campanya de la formació anticapitalista, i obliga la cadena pública a compensar aquest partit amb una "emissió addicional" de l'anunci, que s'haurà de fer "al mateix canal, a la mateixa o equivalent franja horària" i haurà de ser de la "mateixa durada" que el que s'havia cancel·lat. L'espot, doncs, s'haurà de veure a La 1 en 'prime time', ja que l'anunci retirat estava previst que s'oferís per aquest canal a les 22.00 hores del 5 de desembre, el primer dia de campanya.

Tal com va denunciar la CUP en el seu moment, TVE va decidir unilateralment i "actuant com a censor" no emetre aquell anunci, consistent en una imatge fixa amb el missatge "Llibertat presos polítics. Stop excepció". El partit havia sol·licitat que aquest espot s'emetés únicament durant el primer dia de campanya (com va fer, per exemple, TV3), i que a partir de l'endemà s'inclogués en els espais electorals que li pertocaven el vídeo oficial, que consisteix en una espècie de tutorial sobre com es construeix una república.

La CUP va considerar que la decisió de TVE era una "clara vulneració de la lliure disposició de l'organització del seu espai legítim de propaganda electoral", i va optar per no emetre cap vídeo alternatiu al que havia vetat la cadena en aquell espai del dia 5. El partit va denunciar el cas a la Junta Electoral, que ara li ha donat la raó. De moment, la formació no ha precisat si aprofitarà aquest espai extra que li haurà de concedir TVE per emetre el vídeo inicialment retirat o bé hi oferirà l'altra versió de l'espot, que s'està emetent sense problemes des del 6 de desembre.

En la seva resolució, la Junta Electoral també insta RTVE a "respectar" en endavant "els principis recollits a l'article 66.1 de la Loreg [la llei orgànica de règim electoral general], i en particular el de neutralitat".

stats