Microsites 19/06/2016

Puigdemont: "Necessito confiança el 26-J per negociar els termes de la independència a Madrid"

Mas avisa que Convergència és l'únic vot independentista "fiable, segur i sense agendes alternatives"

Oriol March
6 min
La plana major de Convergència, durant el míting central del partit camí del 26-J

VicEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest diumenge en el míting central de Convergència de cara al 26-J celebrat a Vic que cal un bon resultat de CDC per negociar els "termes" de la independència amb el govern espanyol. "Necessitem aquesta confiança. La necessito", ha considerat. "El millor aplaudiment que ens podeu fer és anar a votar-nos", ha apuntat. L'expresident Artur Mas, en el seu discurs, ha avisat que els nacionalistes són l'únic vot independentista "segur, fiable i sense agendes alternatives". El candidat a les eleccions, Francesc Homs, ha assegurat que els grans partits espanyols "no convenceran Catalunya" i ha destacat que CDC no té "apriorismes ideològics" per solucionar problemes de la ciutadania. També ha fet saber a Mariano Rajoy que els catalans "no som de la seva propietat".

"S'acosta el moment que l'Estat es confrontarà amb la realitat. La vol amagar sota l'estora. I el dia 27 de juny, l'Homs i tots nosaltres trucarem a la porta i direm que som la realitat. I ho hauran d'assumir, perquè li fa costat gent de tot el país", ha assegurat. "Aquesta benvinguda a la realitat porta el nostre segell. Necessitem aquesta força per negociar els termes en què serem independents. Jo vull tenir molta força al darrere. Vull que el Govern estigui avalat per una gran força de gent insubornable, i aquesta força la decidim nosaltres".

"Ens queda mitja feina. No ho hem fet tot, en el camí que ens portarà aviat a ser un país independent de la Unió Europea. A Catalunya, quan comencem les coses, les acabem. A vegades ens costa posar-nos-hi, però quan ho fem, ho acabem", ha considerat Puigdemont, que ha considerat que l'Estat "no està acostumat a acabar la feina". "Nosaltres no ho deixarem a mitges", ha considerat el president, que també ha fet una crida a "no acabar la feina de qualsevol manera".

"Nosaltres fem les coses ben fetes, perquè sabem que les coses no les fem per a nosaltres. Tenim la visió de futur basada en el fet que allò que sacrificarem nosaltres serà el gaudi de les generacions futures. Tenim mirada llarga i generosa", ha argumentat Puigdemont. "Fer-ho bé vol dir amb solvència i amb rigor, amb responsabilitat i lleialtat al poble de Catalunya. No oblidarem l'encàrrec. Si hem de triar entre partit o interès personal, triarem el país, com va fer el president Mas. Aquesta és la lleialtat", ha destacat.

"Quan vénen mal dades i s'ha de prendre una decisió dura, un convergent sempre farà el plantejament de posar el país per davant del partit i dels interessos personals", ha apuntat. "Acabar bé la feina és fer les coses a la 'convergenta' manera", ha assenyalat el president de la Generalitat. "Això vol dir pensar un país per a tothom. Això vol dir recórrer el corredor central de les societats avançades, lluny dels extrems", ha ampliat.

Puigdemont ha assenyalat que "asseure's a negociar és una victòria", i ha insistit que davant d'això hi ha gent que "delega" en "assemblees". "No s'han de posar excuses. Mas hauria pogut posar-ne moltes, com Francesc Homs amb el 9-N. Nosaltres no sabem conjugar les excuses", ha apuntat.

Les raons de Mas

A Puigdemont li ha agafat el relleu el seu predecessor, Artur Mas, que ha esgrimit les raons per votar CDC el 26-J. La primera d'elles és perquè "es tingui en compte Catalunya" a Madrid, i la segona, que ha arrencat aplaudiments entre la militància congregada al parc de Jaume Balmes, és perquè el president "no depengui de la CUP, com ha passat en els darrers temps".

Ampliant després les raons, l'expresident de la Generalitat ha considerat que no es pot "governar contra Catalunya ni sense Catalunya". "Estem cansats i tips que cada vegada el tema de Catalunya es presenti com un tema de privilegis. Aquesta és una terra on la gent s'ho ha guanyat tot, i és una terra solidària de gent pencaire i no rondinaire, de gent pencaire i no pidolaire", ha insistit. "Estem tips que cada vegada que hi ha una reivindicació hi hagi partits com el PP que es dediquen a buscar signatures per anar contra la voluntat del poble de Catalunya i del seu dret a decidir", ha ressaltat. "Cal treure del govern i de la Moncloa els que van recollir firmes contra l'Estatut i ens han portat fins aquí", ha dit.

"Nosaltres tancarem files a l'entorn d'aquest projecte [de Puigdemont i de Junts pel Sí]. Només tenim una agenda i un projecte, que és fer de Catalunya una de les nacions lliures del món. No tenim segones agendes, ni plans B. Per tant, dins del món sobiranista, dins del món que aspira a la independència, el vot a CDC és el vot segur, fiable i sense agendes alternatives", ha considerat Mas. "És el vot de la llibertat que ens portarà més lluny com a país, que ens portarà fins on no hem arribat mai", ha raonat.

Homs: "No ens convenceran"

El candidat al 26-J, Francesc Homs, ha volgut iniciar l'acte assegurant que els grans partits espanyols "no convenceran" els catalans. "No ens convenceran a força de pors i d'imposicions i de fer servir el Tribunal Constitucional", ha apuntat Homs, que s'ha confessat "content" per la situació amb què encara les eleccions.

"No tenim cap altra agenda que estar al servei del poble de Catalunya. No tenim apriorismes ideològics ni estem supeditats al què diran", ha apuntat el candidat. "Creiem en l'esforç i en el treball. Tenim confiança i creiem en el país", ha considerat.

Homs ha acusat la CUP de "fer la traveta", i ha destacat que davant d'això Puigdemont "ha optat per la confiança". "No hi ha mai res transcendent a la vida que en el moment de fer-se no passi per un sotrac", ha insistit en relació a la independència. "No renunciarem a tenir l'última paraula", ha recalcat el candidat.

L'exconseller de la Presidència ha demanat a la CUP que "no tingui por de fer política", i ha defensat les "actituds" i el programa de CDC.

Calçada votarà Santiago Vidal

Miquel Calçada, cap de llista al Senat, ha demanat "ajuda" per anar a la cambra alta a "explicar la independència de Catalunya". "Al Senat hi ha d'haver la veu del 27-S, que és la veu de la independència", ha recalcat Calçada, que ha admès que el "somni" del 9-N i de les eleccions plebiscitàries pot estar "emboirat" per a una bossa de sobiranistes. "La realitat és una: al Parlament hi ha la majoria independentista que es va votar al setembre i el Govern està fent allò que sortia al full de ruta. Em presento amb promesa de lleialtat a l'executiu i al mandat del 27-S", ha considerat.

"Els catalans no serem més sotmesos ni hem d'abaixar més el cap", ha apuntat Calçada, que ha situat la "unitat" com a "dogma". "Vull representar els independents que volem la independència", ha insistit el cap de files de CDC al Senat, que no és militant. "Si no anem a votar, desempataran [els partits espanyols] sense nosaltres. La independència només es defensa votant més independència", ha considerat.

"Els que van votar Junts pel Sí tenen dues opcions. Tenen el meu respecte, però jo opto per la de Francesc Homs. Votaré la llista de Convergència al Congrés, però això no em fa ser menys independent", ha ressaltat Calçada. "El que vull és sumar veus a les veus de tots els independents que volem la independència. Dit d'una altra manera: el 20-D jo no em presentava. Com a independent, vaig votar una creueta que era la del jutge Santiago Vidal. I ho tornaré a fer. Tothom que es presenta s'ha de votar a ell mateix, però jo no ho faré", ha insistit. "Proposo una votació massiva per la independència", ha conclòs. D'aquesta manera, Calçada votarà Vidal, candidat d'ERC, i els seus dos companys de CDC, Clara Tarrida i Joaquim Claveguera.

No ha trigat a respondre-li el cap de llista del Senat d'ERC, i ho ha fet a través d'un breu 'post' al seu compte de Facebook. "El suport és mutu, Miquel Calçada i Olivella, 'Mikimoto'! De ben segur que farem una feina immensa a Madrid!", ha penjat Vidal, junt amb una fotografia amb quatre estelades.

Presència "intel·ligent i tenaç"

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha reivindicat el paper de Convergència en la gestió de la crisi econòmica dels últims anys. "Des dels municipis estem treballant al costat dels ciutadans. Som els que ens arremanguem", ha considerat Erra, que ha indicat que cal "tocar de peus a terra" per "prendre decisions destinades a tirar endavant el país". "Som els que sempre hi som, els que cada dia aixequen la persiana", ha apuntat l'alcaldessa, que ha demanat una "presència intel·ligent i tenaç" a Madrid.

stats