Catalunya i el País Basc: la resistència a un PP que creix a tot arreu, en mapes

C's davalla a gairebé totes les províncies mentre els populars no cauen en cap

Enric Borràs
2 min

BarcelonaEl PP és el guanyador del 26-J a totes les comunitats de l'Estat excepte a Catalunya i el País Basc, on ha guanyat Units Podem. El PP, des del 20-D, ha arrabassat al PSOE Extremadura i Andalusia, encara que si s'analitza el mapa per províncies es pot comprovar que, en aquest darrer cas, Jaén, Sevilla i Huelva s'han escapat al control popular. Per la seva banda, a Catalunya, el detall per províncies també assenyala que a Lleida i a Girona la llista guanyadora és la d'ERC.

Els resultats del 26-J, província per província

Tot i que el detall permet veure que hi ha més circumscripcions provincials a part de Catalunya i del País Basc que s'han escapat de la victòria popular, això no vol dir que el PP no hi hagi fet més bon paper. Al contrari: els populars han avançat terreny a totes les províncies de l'Estat, tal com es pot comprovar en el següent mapa. No n'hi ha cap on els populars hagin perdut terreny en percentatge de vot. També ha passat així a la major part de Catalunya, encara que alguns municipis s'han resistit als populars, que hi han perdut percentatge de vots.

Diferència de percentatge de vot al PP entre el 20-D i el 26-J

Diferència de percetatge de vot al PP entre el 20-D i el 26-J a Catalunya

Tot i el creixement unànime del PP, on la candidatura guanyadora de les eleccions acumula menys percentatge de vot és a Catalunya, a l'arc Mediterrani, i al nord de l'Estat.

Percentatge de vot al PP per províncies al 26-J

Entre les raons que poden explicar l'augment de vots del PP a totes les províncies de l'Estat s'hi ha de comptar la davallada de C's, gairebé tan uniforme com l'auge dels populars. Els d'Albert Rivera han caigut a totes les províncies, només amb dues excepcions: Còrdova i Sevilla.

Diferència de percentatge de vot a C's entre el 20-D i el 26-J

El PSOE, en canvi, ha davallat a la meitat sud de l'Estat, mentre que a la major part del nord ha aconseguit millorar els resultats.

Diferència de percentatge de vot al PSOE entre el 20-D i el 26-J

A l'interactiu de l'ARA de les eleccions del 26-J podràs comprovar els resultats electorals en una bateria de mapes.

stats