CAP AL 26-J
Microsites 21/06/2016

ERC aposta perquè la Constitució catalana inclogui la discriminació positiva vers les dones per assolir la igualtat

Tardà crida a un últim esforç els darrers dies de campanya per donar un impuls al procés: "Vot a l'urna i puntada de peu als corruptes que només volen mal a casa nostra!"

Roger Tugas
3 min
Marta Rovira, secretària general d'ERC, gesticula en un acte polític a Vilanova i la Geltrú

L'Hospitalet de Llobregat / Vilanova i la GeltrúLes dones d'ERC han volgut reivindicar aquest dimarts la igualtat de gènere en una roda de premsa amb diverses dirigents del partit, acompanyades pel cap de llista del 26-J, Gabriel Rufián. "La revolució més important del segle XX ha estat la revolució de les dones, que ha permès que aconseguíssim petits espais de llibertat, tot i que encara no ocupem els llocs de responsabilitat que ens pertoquen, ja que representem el 52% de la població", ha lamentat la número tres de la candidatura, Ester Capella.

L'advocada ha criticat que tan sols hi ha "igualtat formal" i que "sempre hi ha un moment a la societat en què institucions retrògrades com l'Església eviten que aconseguim plena igualtat", ha afegit, en relació amb la reforma de l'avortament o la impugnació de la llei catalana d'igualtat. Així, ha criticat que "els homes cobren un 25% més que les dones per fer la mateixa feina", una diferència que "en els quadres directius és d'un 13%".

En relació amb la seva carrera, Capella ha apuntat que "el 62% de persones que accedeixen a la carrera judicial són dones, el 52% ja nodreixen tot l’escalafó judicial", però "quan s’han de presidir audiències provincials, tribunals superiors, Suprem... no arribem al 13%".

D'aquesta manera, la candidata ha afirmat que "la República Catalana és la gran oportunitat per igualar drets d'homes i dones", i ha defensat que "la Constitució ha d’incloure la igualtat i, per tant, la discriminació positiva fins que aquesta no s’assoleixi". Igualment, ha apostat per un pacte social per la igualtat salarial, una reforma horària "per gaudir d’un vida digna i conciliar vida social i laboral i vida més responsable", altres maneres d’organitzar la feina, permisos de veritat per ser mare, possibilitat d’excedències i possibilitat de reincorporar-te a la feina, i blindar el dret al propi cos.

De fet, una llei d'igualtat aprovada pel Congrés el 2007 ja fixava que els consells d'administració de les grans empreses havien de tenir un mínim d'un 40% de dones, però, segons un estudi, només un 26% de les empreses de l'Estat ho compleix avui en dia. "El PP va considerar que s’havia d'alentir l’aplicació d’aquesta llei perquè la prioritat era la crisi; ens vam tornar a equivocar", ha criticat, motiu pel qual ha apostat per una llei catalana i un pacte social per avançar cap a la igualtat.

Una campanya que va cap a més per a ERC

Així mateix, en un míting al vespre a Vilanova i la Geltrú (Garraf) marcat per les reaccions a l'escàndol sobre les pressions del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, al cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, el número dos de la candidatura d'ERC, Joan Tardà, ha pronosticat que, si els independentistes van a votar diumenge, "la qüestió de confiança [de setembre] serà una plataforma d’enlairament d’aquest procés que ha de culminar en 14 mesos".

De fet, s'ha mostrat content per l'evolució de la campanya: "Vam començar una mica fluixos, una mica cansats i disgustats arran del que va passar amb els pressupostos, però les enquestes ja ens en donen dos més [d'escons]. Doncs acabem de rematar-ho!". "Vot a l'urna i puntada de peu als corruptes que només volen mal a casa nostra!", ha etzibat.

Al seu torn, el cap de llista al Senat pels republicans, Santiago Vidal, ha avançat que els diputats del Congrés i els senadors d'ERC deixaran l'acta, ja que s'haurà proclamat la República Catalana i "serà molt lleig anar a ocupar escons del Parlament de l’estat veí". Sigui com sigui, ha volgut calmar qui creu que el procés avança massa lent: "Anem al ritme que cal, les catedrals no s’aguanten dempeus sense uns bons fonaments".

stats