Iglesias apel·la a "l'orgull espanyol" per fer fora el PP

Defensa "la pàtria, l'ordre, la llei i les institucions". Colau fa costat al seu soci estatal amb la condició de "fer possible" el referèndum

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, en el míting final de campanya a Madrid. EFE

MadridPablo Iglesias va tancar ahir una campanya diametralment oposada a la del 20-D. Si fa sis mesos va començar en hores baixes, convençut que Ciutadans els robaria la cartera en la recta final, i va acabar cantant la "remuntada", el 26-J Units Podem ha fet una campanya sense riscos, de baix perfil. La suma amb Esquerra Unida (IU) els va catapultar en les enquestes i Iglesias va escollir una aposta conservadora per intentar garantir costi el que costi el 'sorpasso' al PSOE. Fer molt pocs mítings i rebaixar el to per acostar-se més als indecisos i a la gent gran –exhibint un perfil més presidenciable, amb corbata inclosa.

L'objectiu era assegurar el tret i no cometre errors. I transmetre una imatge menys agressiva, acompanyada del lema 'El somriure d'un país'. En l'anàlisi dels sondejos observaven que els indecisos estaven cansats de la política espectacle, de tot del que sortia de la imatge habitual d'un partit. "Aneu a votar en família", han reivindicat tots els líders de la coalició, que ha instal·lat la idea que tenen el "desempat" amb el PP "a la punta dels dits". A la pràctica, l'objectiu és superar els socialistes perquè es reivindiquen com "l'autèntic vot útil per fer fora el PP".

Iglesias es deixa anar

Però ahir va acabar la contenció, i en l'únic míting de Pablo Iglesias i Alberto Garzón junts a Madrid la cosa es va desbordar –el líder d'IU va rebre una ovació descomunal–. Units Podem va reunir més de deu mil persones a Madrid Río –el parc que ressegueix el riu Manzanares–, gairebé les mateixes que en el míting central de campanya a la capital espanyola el 20-D, sumant representants de totes les confluències i del món de la cultura. Cap partit ha aconseguit aquesta campanya fer una demostració de força similar. Les banderes amb el cor d'Units Podem, les d'IU, d'Equo, republicanes i fins i tot desenes de la Unió Europea (UE) repartides a última hora per l'organització van conviure durant gairebé cinc hores de míting.

Iglesias es va deixar anar i va deixar enrere el discurs contingut dels últims dies. Va començar donant les gràcies al Partit Comunista i apel·lant a "l'orgull espanyol" i va acabar reivindicant "l'esquerra de tota la vida" per fer fora el PP aquest diumenge. En aquest sentit, va erigir-se en defensor de "la pàtria, l'ordre, la llei i les institucions" enfront dels que les han governat fins ara. Les seves paraules, igual que en el primer discurs del debat d'investidura, van ser de reivindicació de "l'esquerra històrica d'Espanya i Catalunya".

Sabia qui tenia al davant. El públic del míting estava dividit entre militants d'IU –que no feien més que cridar consignes històriques del partit com "Visca la República" o "El poble, unit, mai serà oprimit"–. I Iglesias va dedicar la primera part a donar les gràcies. "Això no és una aliança electoral, sinó un compromís amb la pàtria i el poble. Estem escrivint la història, som un instrument en mans de la gent", va dir, citant tot de referents de històrics de l'esquerra, des de Joaquín Costa fins a Miguel Hernández.

En la segona part del discurs es va concentrar en fer quallar la idea de 'pàtria'. "Dir avui 'visca la pàtria' és dir 'visca la llibertat, la igualtat i la fraternitat'. Endavant, que podem i hi som molt a prop. La història és nostra i la fan els pobles", va concloure.

Neguit pel Brexit

El Brexit ha enrarit les últimes 24 hores de campanya. Iglesias no ha qüestionat mai la pertinença d'Espanya a la UE, però sí els seus socis comunistes. Ahir va sortir en defensa d'una "refundació" europea i va acusar la resta de no estar a l'altura del moment. Units Podem creu que no afectarà en els resultats, però els neguiteja que la seva defensa de referèndum allunyi els últims indecisos. "El problema no és que els ciutadans votin, és que el projecte de la UE està en crisi i això se soluciona amb més democràcia, no amb menys", ha assenyalat el líder de la formació morada.

Colau, telonera en un vídeo

Units Podem vol que el referèndum no es converteixi en cap cas en una excusa per al PSOE per pactar. I té la intenció d'arrancar-lo de qualsevol negociació amb els socialistes per formar govern. Però l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va sortir-ne ahir en defensa en ple Madrid a través d'un vídeo. Tenia previst ser al míting però a última hora es va fer enrere. "Des de Catalunya, no tingueu cap dubte: compteu amb nosaltres", va dir. "Però des de Catalunya comptem també amb vosaltres per garantir el dret a decidir i fer possible el referèndum democràtic perquè la ciutadania pugui decidir el seu futur".

La formació morada ha volgut instal·lar aquesta campanya la idea de 'pàtria'. Però no ha acabat de quallar. Units Podem vol tocar poder i sumar amb el PSOE. Però l'escenari que veuen més probable és que els socialistes s'abstinguin i permetin un govern del PP. "Si no és la setmana que ve, serà d'aquí dos anys", té clar Iglesias.

stats