Rajoy: "Espero que es respecti el que han decidit els espanyols"

El cap de llista del PP reivindica el seu dret a governar i la setmana que ve obrirà contactes amb PSOE, Ciutadans, PNB i canaris

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy felicitat per Cristina Cifuentes a la reunió del comitè executiu del PP

MadridEl president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha reivindicat aquest dilluns al migdia el dret del seu partit a formar govern. Ha explicat que els resultats del seu partit són inequívocs i que l'avantatge sobre el PSOE, el segon, s'ha ampliat en vots i en escons. Per això ha instat el PSOE i Ciutadans a "respectar el que ha decidit els espanyols" i permetre que sigui el PP qui formi govern. "Ara urgeix formar govern, espero que ho entenguin però els espanyols han parlat amb claredat", ha dit en roda de premsa. De fet espera poder-ho fer entre finals de juliols i primers d'agost.

Demà Rajoy va a Brussel·les a una cimera europea i quan torni obrirà contactes formals. "Hem de tenir govern i després ja veurem com hi col·labora cadascú", ha afirmat. A la seva llista de trucades Pedro Sánchez i Albert Rivera però també els dirigents del PNB i els regionalistes canaris. La seva prioritat és la gran coalició, però conscient de que el PSOE no s'hi posa bé està "obert a altres fórmules".

Rajoy s'ha mostrat confiat perquè "no es pot plantejar res alternatiu" a un govern del PP. "Si el plantejament és no fer res i vetar la situació serà grotesca", ha advertit. Les eleccions de diumenge, en que els conservadors han passat de 123 a 137 escons, allunyant la possibilitat d'una alternativa liderada pel PSOE, reforcen Rajoy.

El PP ha reunit aquest dilluns al migdia el seu comitè executiu i, lògicament, ho ha fet en un bon clima. Els dirigents presents han donat suport a Rajoy i, reforçant la seva estratègia, han animat al PSOE a tenir una actitud responsable i facilitar la investidura per evitar unes terceres eleccions.

stats