Microsites 27/06/2016

Rivera esperona la gran coalició per difuminar la caiguda

El líder de C’s crida PP i PSOE a negociar i demana no parlar de “cadires”

Gerard Pruna
4 min

MadridLa nit es va anar fent més clara a la seu de Ciutadans a Madrid a mesura que avançava l’escrutini. Tot i que amb els pronòstics que servien les enquestes a peu d’urna semblava que el somni d’Albert Rivera duraria només sis mesos, els 32 escons -vuit menys que al mes desembre- van ser rebuts a Ciutadans com una invitació a tornar a jugar un paper actiu en les negociacions que els partits estatals estan obligats a obrir a partir d’ara. La diferència, però, és que aquest cop l’escenari s’ha escorat a la dreta. La suma dels escons de PSOE i C’s ja no supera el PP, mentre que una aliança entre els populars i liberals els deixa a només set escons de la majoria absoluta.

Rivera esperona la gran coalició per difuminar la caiguda

De fet, la pregunta que flotava ahir al carrer Alcalá de Madrid era si Rivera podrà mantenir el seu veto a Mariano Rajoy tenint en compte els resultats. Tot i que l’escenari permet al partit taronja tornar a jugar la carta de la gran coalició, la seva força negociadora per ser la frontissa d’aquest executiu "constitucionalista" ha quedat severament tocada després de perdre vuit escons i prop de 500.000 vots, pràcticament els mateixos que ha guanyat el president del govern espanyol en funcions respecte al 20-D. Ahir mateix Rivera -que va enviar un missatge a Rajoy per felicitar-lo per la victòria- va tornar a fer una crida a PP i PSOE a asseure’s a partir d’avui a negociar la gran coalició deixant de banda "les cadires". "Ara demostrarem qui està a l’altura, qui parla de seients i qui parla de canvi", va apuntar Rivera, que, a diferència d’altres nits electorals, no va acceptar preguntes i va deixar en l’aire si manté el seu veto a Rajoy. Va assegurar, això sí, que "si la condició són les cadires" el seu partit "farà un control dur des de l’oposició".

Diferència de percentatge de vot a C's entre el 20-D i el 26-J

El transvasament de vots al PP és una de les claus del descens de Rivera, que es va arriscar després del pacte amb el PSOE fent explícit a mitja campanya el seu veto a Rajoy. El gest, que molts al partit no van entendre, buscava pescar entre l’electorat socialista però pot haver acabat resultant decisiu perquè gran part dels votants hagin tornat al PP.

En una campanya fortament polaritzada, Ciutadans ha sigut víctima de les constants apel·lacions al vot útil fetes des del PP. Ja abans de començar la cursa electoral, l’últim baròmetre del CIS mostrava l’electorat taronja com el més infidel, i apuntava que només el 59,5% dels que van votar Rivera el 20-D estaven segurs de tornar a fer-ho ara. Les urnes van ratificar ahir que la repetició electoral en clau de segona volta ha sigut un mal negoci per a la formació d’Albert Rivera, que va perdre amb els resultats de desembre l’aura de partit decisiu i que ahir va ser castigat també per la llei electoral espanyola. Amb prop de 500.000 vots menys que el 20-D, Ciutadans va veure com se li escapaven fins a vuit diputats, cinc entre Castella i Lleó i Castella-la Manxa. També van perdre el setè per Madrid, especialment dolorós per a Rivera perquè deixa fora del Congrés un home fort del partit com el secretari d’organització, Fran Hervías.

Última força a Catalunya

No només per Hervías va patir Rivera, que no va poder dissimular la tensió a la cara durant els primers compassos de la nit. El líder de Ciutadans va seguir també amb preocupació els resultats a Barcelona, on durant molta estona va veure perillar l’escó de la seva mà dreta, el vice secretari general, José Manuel Villegas. Finalment el va salvar, però Catalunya serà un dels aspectes que haurà d’analitzar a partir d’avui la direcció de Ciutadans. L’empenta del 27-S s’ha fos, i ahir van ser última força amb 365.000 vots menys. La campanya específica intentant atraure catalanistes desencantats ha resultat un fracàs.

Percentatge de vot a C's per municipis al 26-J

Tot i que la remuntada en els últims instants i que Pablo Iglesias fos l’altre gran derrotat de la nit van ajudar a passar el tràngol a la militància que va anar a la seu de Ciutadans a Madrid, el partit començarà a partir d’avui una anàlisi a fons dels resultats. La formació ha quedat lluny de millorar en un 1% els resultats -una dada amb la qual aspirava a créixer al voltant dels 10 diputats-, i no ha sigut capaç de fer forat en el PP més debilitat dels últims anys. Després d’haver-se inclinat pel PSOE després del 20-D, el nou disseny del tauler espanyol empeny Ciutadans a la dreta. La pregunta que perseguirà a partir d’avui Rivera serà si manté o rectifica el seu veto a Rajoy. Si el que va ser una estratègia per fer-se un lloc dins d’una campanya polaritzada es converteix en una càpsula de verí que s’hagi d’acabar empassant.

stats