ELECCIONS 27-S

L'exministre Josep Piqué fa una crida a una segona Transició i insta al "pacte" i al "diàleg"

Josep Piqué, exministre d'Assumptes Exteriors durant el govern del PP entre el 1996 i el 2000, alerta en un article a 'El País' de "l'esquinçament" intern de la societat catalana

Ara
2 min
L'exministre Josep Piqué, en una imatge d'arxiu. ACN

BarcelonaEn un article al diari 'El País', el qui va ser ministre d'Assumptes Exteriors durant el govern del PP entre el 1996 i el 2000, Josep Piqué, alerta de "les ferides profundes" que s'han obert entre Catalunya i Espanya, que necessitaran "molt de temps per cicatritzar". Adverteix que s'ha entrat en una "batalla" "irresponsable" i "frívola". "La història serà molt severa amb els seus protagonistes", ha dit. Fa una crida al "pacte" i al "diàleg" i a una segona Transició per trobar l'encaix entre Catalunya i Espanya".

"Esquinçament de la societat catalana"

Les víctimes de la situació actual, segons escriu Josep Piqué en el seu article, són tres: "l'esquinçament intern de la societat catalana (en les famílies, en els amics, en la feina...)", la "desafecció mútua" entre la societat catalana i espanyola, i el "respecte a la llei i les regles de joc".

Segons Piqué, a aquesta situació s'hi ha arribat pels "errors" comesos "per tots". Assegura que el més urgent i preocupant és ara "recompondre els vidres trencats". "Em situo inequívocament al costat de la legalitat democràtica. I, per tant, de la Constitució votada per tots", escriu Piqué.

L'exministre del PP demana "sentit comú" als partits que guanyin les eleccions de 27-S i del 20 de desembre "perquè s'hauran de reconstruir coses bàsiques". I n'enumera tres. La primera són les institucions, que han d'estar, diu, "al servei de tots". "I això val tant per al Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial com per a la Generalitat de Catalunya".

La segona és refer "la cohesió interna de la societat catalana" i "corregir la seva profunda divisió". Qualifica d'inadmissible "l'animadversió tòxica a Espanya per una part significativa de la societat catalana", i també "l'anticatalanisme primari d'una part de la societat espanyola, que només retroalimenta els secessionistes". "No podem consentir que aquesta irresponsabilitat vagi a més". La tercera passa per "respectar la llei i les regles de joc".

Josep Piqué demana als diputats que surtin del Parlament i del Congrés a les properes eleccions que "dialoguin" per portar "una renovació del pacte constitucional" i "configurar un nou marc" partint del de fa 40 anys. Insta al "diàleg" i al "pacte". "Dit de forma clara i directa: des de la Constitució, tot. I sense ella, res. Des de la legalitat i el respecte a les regles de joc, tot. Sense això, res". Demana "respecte" a la voluntat democràtica expressada pels ciutadans. "En suma, tornem a la democràcia. [...] Com a la Transició", escriu l'exministre popular.

stats