Michela Magas: “Reunir tota mena de ments brillants en un espai d’entesa mútua genera un entorn realment enriquidor”

3 min
Michela Magas és presidenta i fundadora de la Industry Commons Foundation

Michela Magas és presidenta i fundadora de la Industry Commons Foundation, una fundació de recerca que se centra en crear sistemes habilitadors per a la innovació transversal. També fundadora i directora de MTF Labs, comunitat global que es reuneix en laboratoris d’innovació en disseny. És assessora del G7 i de la Unió Europea, i membre de la taula rodona d'alt nivell per a la nova Bauhaus europea.

Primera dona de la indústria creativa que rep el premi European Woman Innovator of the Year (2017). Després de dues dècades innovant, no està malament…

— Vaig rebre el premi pel disseny de mecanismes innovadors com el rastreig de la propietat intel·lectual, que permeten a la comunitat MTF crear resultats emocionants i sorprenents i col·laboracions d'èxit. El premi és molt compartit amb ells.

MTF Labs és un laboratori creatiu gegant, sou gairebé 8.000 persones. Qui pot formar-ne part?

— Els membres de la comunitat provenen de diverses àrees d’especialització, dins de les ciències, la indústria i les arts, i tots comparteixen la passió pel prototipatge i la resolució de problemes. És molt inclusiu amb col·laboradors de diferents orígens socials i culturals, dones encarregades de les àrees tecnològiques i un alt nivell d’accessibilitat. Col·loquem la música i la creativitat al centre de la innovació transversal per a tots els sectors de la indústria.

Hi ha una metodologia creativa per construir una innovació radical?

— Per començar ha de ser radicalment inclusiva, no definim cap persona com a “normal”. Cadascú té les seves pròpies capacitats especials i ens basem en el seu potencial. A tothom se li reconeix la seva contribució i li pertany la seva propietat intel·lectual.

Com ho fa per atraure talent?

— L'organització és increïblement important. Quan pots reunir tota mena de ments brillants en un espai d’entesa mútua es genera un entorn realment enriquidor que desborda totes les preconcepcions d’edat, gènere, capacitat, antecedents socials o culturals. Porto el comissariat amb molta cura per permetre trobades i creuaments orgànics i moments d’entesa. Sempre ens plantegem grans reptes, mirant cap a on és la pròxima frontera que cal investigar.

D’on arriba la inspiració?

— Les ments brillants sempre han sigut la meva font d’inspiració. Amb la nostra plataforma això ha evolucionat cap a una inspiració que arriba a través de diverses disciplines. Als nostres laboratoris la gent s’inspira en el coneixement dels altres, que prové de diferents camps d’estudi. En aquests entorns són capaços d’entendre noves perspectives que els altres aporten al procés. Aquests descobriments donen peu a enfocaments completament nous i noves maneres de fer les coses.

Quin tipus de creacions fa?

— Les meves innovacions han estat sobretot en l’esfera del disseny i la tecnologia, el disseny de sistemes i interfícies, pensant en com aquests sistemes i interfícies afecten el comportament humà, els intercanvis humans, la interacció humana. Vaig fer el primer concepte de diari per a l'era digital fa 30 anys. També vaig escriure el precursor de la navegació dinàmica i Apple em va convidar a fer-los una demostració del que ara és una característica habitual en tots els telèfons mòbils, entre altres coses.

Amb què està treballant?

— Sobre el concepte industry commons. Ara hi ha una gran demanda d’experimentació i de proves de noves aplicacions industrials i disseny basat en dades. Cal una nova regulació i normes per als mercats de dades que estableixin noves economies i sistemes de valors. Es tracta d’un nou paradigma econòmic important que tindrà un gran impacte en la societat. Per exemple, resoldre el funcionament de la propietat intel·lectual als mercats de dades donarà lloc a una enorme explosió de nous tipus d’innovació.

L’art és un bon motor de transformació?

— Absolutament. El que s’ha d’entendre en aquest moment és que les noves tecnologies frontereres donen resultats imprevisibles i sorprenents, que no sempre es poden analitzar de manera tradicional mitjançant el mètode científic lineal d’investigació, que es basa en la deducció i la conclusió. El disseny i les arts creatives tenen eines i metodologies que ens poden ajudar a descobrir nous coneixements sobre fenòmens emergents imprevisibles i permetre’ns abordar els principals reptes als quals ens enfrontem actualment.

Quins són aquests reptes?

— Els principals reptes ambientals, tecnològics i socials globals han estat ben documentats i reflectits en la política. Tanmateix, mai crearem les solucions adequades si no resolem el gran repte de com portar tothom a un espai de comprensió comuna. Perdem una gran quantitat d’intel·ligència disponible al separar el coneixement i col·locar-lo en jardins emmurallats.

VOREJANT ELS LLINDARS DEL CONEIXEMENT: INVESTIGAR EN ART, CIÈNCIA, TECNOLOGIA I SOCIETAT

Plaça Joan Coromines. 11 de juny. A les 17.30 h

stats