CRISI DEL DEUTE
Especials 27/04/2012

Una moció de censura tomba el govern de Romania, amb menys de tres mesos de vida

Es tracta del tercer executiu de la UE que trontolla pels ajustos financers exigits per Brussel·les. Primer va ser Holanda, i aquest divendres el govern txec afronta un vot de confiança

Agències
2 min
El primer ministre romanès, Mihai Razvan Ungureanu. EFE

BucarestNo ha durat ni tres mesos al poder. El govern romanès de centredreta del tecnòcrata Mihai Razvan Ungureanu ha caigut aquest divendres després de perdre una moció de censura presentada per la coalició opositora socialdemòcrata i liberal. El president del país, Traian Basescu, es reunirà aquest divendres amb els líders de tots els grups parlamentaris per debatre el nomenament d'un nou primer ministre, que haurà de ser referendat tant pel Parlament com pel nou govern que formi. La moció ha sigut adoptada per 235 vots a favor –quatre més dels necessaris–, nou en contra i quatre de nuls.

La caiguda de l'executiu d'Ungureanu es produeix a només mig any vista de les pròximes eleccions legislatives, previstes per al pròxim novembre. La majoria dels parlamentaris de la coalició conservadora del govern no han assistit a la votació de la moció, que acusava el govern de clientelisme polític, incompetència i submissió als interessos estrangers en la privatització d'empreses públiques.

Razvan Unureanu va ser investit el passat 7 de febrer després de la dimissió de l'executiu anterior per les protestes contra les retallades. "Així és la democràcia, i hem d'acceptar-la amb totes les seves formes", ha afirmat el primer ministre després de la votació. Ungureanu té 43 anys i va ser cap dels serveis d'espionatge exterior abans d'assumir el lideratge de l'executiu.

Una enèsima crisi política enmig de les retallades

L'enèsima crisi política sota la presidència de Basescu es produeix en plena visita d'una missió del Fons Monetari Internacional (de l'FMI). El triomf de la moció, que s'ha votat en procediment secret, ha sigut possible gràcies al pas a les files de l'oposició en les últimes setmanes de diversos parlamentaris trànsfugues de la coalició del govern, una pràctica habitual a Romania.

La setmana 'horribilis' dels governs europeus

La decisió del Parlament romanès segueix la d'Holanda, que va dissoldre el govern després que el partit xenòfob de Geert Wilders li retirés el seu suport. El govern txec afronta aquest divendres també un vot de confiança. S'espera que l'executiu de Petr Necas el superi, però amb els mínim de vots i debilitant la seva popularitat entre la població. Un 71% dels txecs volen la dissolució del seu govern, segons una enquesta difosa dissabte.

stats