Especials 07/11/2012

Confiança, participació, minories i el mal record de Bush: les claus de la victòria d'Obama

El president obté la reelecció en una aposta per la continuïtat davant un Romney que no ha sabut donar prou garanties

Reuters
2 min
Obama celebra el triomf a Chicago. CHIP SOMODEVILLA / GETTY

Washington- Optimisme en l'economia: Després d'alguns bons indicadors sobre l'atur i les perspectives econòmiques prou nord-americans han cregut que poden afrontar el futur immediat amb optimisme. Romney havia fet d'aquest tema el centre de la campanya, i almenys en l'últim tram, Obama ha pogut defensar amb dades a la mà la seva política econòmica: en els últims sis mesos ha millorat la xifra de desocupació, s'ha estabilitzat el mercat immobiliari i ha millorat el nivell de confiança dels consumidors. En una enquesta de Reuters, l'octubre de 2011 només un 25% dels electors creia que els Estats Units "avançaven en la bona direcció", la setmana passada, el percentatge havia pujat fins el 45%. Cal tenir en compte, a més, que cap president nord-americà havia guanyat la reelecció amb aquests índexs d'atur des de Franklyn Delano Roosevelt, el 1936.

- Joves, dones i minories: són els sectors que van donar la victòria a Obama fa quatre anys i que ara li han garantit la continuïtat a la Casa Blanca. Les enquestes a peu d'urna reflecteixen que la participació de les minories i les dones solteres ha estat tan important en alguns estat clau que ha superat la de 2008: és el cas dels afroamericans a Pennsilvanià, o dels llatins a Nevada. Això, combinat amb el suport dels sindicats (Obama ha guanyat clarament al MidWest, el cor industrial del país) i de les classes mitjanes més formades explica la majoria. De fet, aquesta composició casa amb l'evolució demogràfica del país, on es constata el creixent pes de les minories i dels solters.

- Perviu el record de Bush: L'esforç de Romney per convèncer els nord-americans que la taxa d'atur del 7,9% era responsabilitat de la gestió econòmica d'Obama, però el 50% d'electors, segons les enquestes a peu d'urna, consideren més responsable de la crisi el seu predecessor, George W. Bush. Contra la política d'ajudes a la industria militar que havia protagonitzat el seu predecessor, el triomf d'Obama a l'estat clau d'Ohio (tradicionalment en mans republicanes) s'explica també pel rescat de General Motors: una mesura que té el suport del 59% dels electors, i a la qual s'havia oposat Romney.

stats