Especials 22/09/2013

El Govern endarrereix l'extensió del carnet de boletaire

T.g.
2 min
El carnet de boletaire seguirà funcionant a Poblet aquesta tardor.

BarcelonaEl carnet de boletaire que està en vigor des de l'any passat al Paratge Natural de Poblet no s'estendrà aquesta tardor a altres zones de Catalunya. Tot i que el departament d'Agricultura havia avançat a l'ARA a l'agost que aquest carnet s'estendria a altres zones forestals del país durant els pròxims mesos, el conseller Josep Maria Pelegrí va anunciar ahir que aquest termini s'allarga i finalment el carnet s'estendrà per tot Catalunya en un període d'entre tres i cinc anys. Fonts del departament van confirmar que implantar aquest carnet no és senzill però l'objectiu és que en els pròxims anys sigui extensiu a tots els boscos de titularitat de la Generalitat, que són aproximadament un 20% del total de Catalunya. El màxim de bolets que els titulars del carnet podran collir serà de sis quilos per persona i per dia.

Ordenar la recol·lecció

Pel que fa als boscos de titularitat privada, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va dir ahir que hi ha propietaris de finques forestals que han vist amb molt bons ulls aquesta iniciativa i ja han començat a cobrar l'accés als seus terrenys. Segons els estudis que ha fet el departament d'Agricultura, és "injust" per als propietaris forestals que els boletaires accedeixin a les seves finques per collir bolets i no rebin cap ingrés econòmic a canvi. Fonts del Govern van explicar a l'ARA que en aquests moments ja s'està treballant en el desenvolupament d'una nova normativa que pugui ordenar la recol·lecció, tot i que reconeixen que "la regulació es preveu llarga, perquè el canvi no és fàcil".

El departament d'Agricultura treballa amb l'objectiu d'intentar limitar l'augment de boletaires que van al bosc, que s'ha multiplicat en els últims anys, i que comporta algunes conseqüències negatives, com el fet que es remogui el mantell forestal, el trànsit excessiu -que afecta el bon estat de camins i senders- o l'abocament de deixalles.

Els diners recaptats amb aquest carnet es destinen a despeses generals de gestió del bosc i a tasques de prevenció d'incendis.

stats