SÍRIA
Especials 27/05/2012

Indignació internacional per la massacre a Síria

La comunitat internacional respon a l'assassinat de 108 civils sirians condemnant Baixar al-Assad i exigint el cessament de la violència. Damasc nega responsabilitats i assegura que darrere els atacs hi ha l'oposició rebel

Agències
3 min

La comunitat internacional ha reaccionat aquest cap de setmana a la brutal massacre de divendres a la localitat siriana d'Al-Haula. L'assassinat de 108 persones, entre elles 34 nens, ha commocionat diferents països, que han respost condemnant, una vegada més, la violència del règim de Baixar al-Assad.

Damasc nega responsabilitats

El govern de Damasc ha rebutjat qualsevol responsabilitat en la matança d'Al-Haula i ha condemnat la "facilitat amb la qual els diferents països i organitzacions internacionals han acusat els efectius governamentals. "Neguem de manera absoluta la responsabilitat de les forces governamentals en la massacre", ha afirmat en una roda de premsa el portaveu del ministeri d'Exteriors, Jihad Maqdisi.

Damasc culpa presumptes grups terroristes dels fets assegurant que centenars d'homes armats van emprar artilleria pesada contra "bases militars sirianes" a Al-Haula. Aquests grups "van atacar de manera simultània i planejada", ha indicat Maqdisi, que ha afegit que van disparar a nens i gent gran, i que les forces sirianes van respondre a l'ofensiva per defensar-se.

Els Estats Units demanen el rendiment de comptes

La Casa Blanca ha expressat el seu horror davant la brutalitat de la matança i ha tornat a condemnar la violència del règim de Baixar Al-Assad. "Estem horroritzats pels informes dels assassinats, que inclouen apunyalaments i atacs amb destral, de dones i nens a Al-Haula", ha indicat una portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca. Accions com aquesta massacre són el testimoni "d'un règim il·legítim que respon a la protesta política pacífica amb una brutalitat indescriptible i inhumana", ha afegit el comunicat.

La secretària d'Estat, Hillary Clinton, també ha condemnat la matança i ha subratllat en un comunicat que en el "ferotge assalt" a d'Al-Haula hi havia involucrada artilleria del règim. "Els que van perpetrar aquesta atrocitat han de ser identificats i obligats a retre comptes", ha afirmat Clinton, que ha insistit que els Estats Units "treballarà amb la comunitat internacional per intensificar la pressió sobre Al-Assad i els seus aliats".

El Regne Unit vol una reunió del Consell de Seguretat aquesta setmana

El ministre d'Exteriors britànic, Willian Hague, va condemnar també dissabte l'atac a d'Al-Haula i va assegurar que parlarà amb Kofi Annan per iniciar "mesures urgents" davant la violència del règim sirià. "Estem negociant urgentment amb els nostres aliats per donar una forta resposta internacional. Demanarem una sessió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU en els pròxims dies", va afegir el ministre.

Hague també exigirà al règim sirià l'accés immediat de l'ONU a les àrees en conflicte a Síria i el cessament de les operacions militars per tal de complir amb el pla de pau del mediador internacional, Kofi Annan.

Condemna de les Nacions Unides

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va ser dels primers en reaccionar a la massacre. Dissabte ja va condemnar els assassinats i va exigir al govern de Baixar Al-Assad el cessament de l'ús d'armament pesat contra la població siriana. "Aquest vergonyós i brutal crim que implica l'ús indiscriminat i desproporcionat de la força és una violació de la llei internacional i dels compromisos del govern sirià", va indicar Ki-moon.

A més va assenyalar que l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, "ha contactat amb les autoritats sirianes per comunicar-los en els termes més clars les expectatives de la comunitat internacional, i ho farà de nou en la seva pròxima visita a Síria". Kofi Annan viatjarà aquest diumenge al vespre a Damasc per reunir-se amb el president Baixar al-Assad i avaluar l'acord de l'alto al foc.

Els països Àrabs demanen mesures de la comunitat internacional

El ministre egipci d'Afers Estrangers, Mohammad Kamel Amr, ha dit que "el bombardeig contra civils és un crim que no es pot ignorar, una violació de totes les línies vermelles, motiu pel qual és necessari obrir una investigació immediata per identificar i jutjar els responsables d'aquest assassinat de civils".

D'altra banda, el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al Arabi, també ha expressat el seu fort rebuig a la massacre d'Al-Haula, que va ser qualificada pel cap de la missió d'observadors de l'ONU a Síria de "brutal tragèdia", i de la qual el règim i l'oposició siriana es van acusar mútuament. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat que "els responsables d'aquest crim rendeixin comptes per aquestes greus violacions que han superat tots els límits, no es pot seguir impassible".

Al Arabi ha instat la comunitat internacional, representada en el Consell de Seguretat de l'ONU, a afrontar la seva responsabilitat i a adoptar les "mesures necessàries immediates perquè cessin els assassinats que perpetren els grups armats i les forces del govern sirià".

Espanya també ha volgut manifestar la seva condemna a l'"atroç i vil" massacre de divendres. El ministeri d'Exteriors ha reclamat que comencin al més aviat possible les investigacions per aclarir els fets.

A més, insta el govern del president sirià Baixar al-Assad al "cessament immediat" de tot acte de violència, i "molt especialment" de l'ús d'artilleria i armament pesat contra població civil.

stats