ARA, QUATRE ANYS

L’ARA estrena els seus premis

La fundació privada d’empresaris FemCat i el centre de música i escena del Raval Xamfrà es van convertir ahir en els guanyadors dels premis ARA 2014, que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de l’ARA, Ferran Rodés, van lliurar durant l’acte de celebració dels quatre anys de l’ARA al Palau de la Música. El president de FemCat, Miquel Martí, va recollir el premi Ignasi Pujol al foment de l’emprenedoria, mentre que Ester Bonal, directora de Xamfrà, va rebre el guardó Tatiana Sisquella a la contribució social.

Abans del lliurament dels premis, el germà d’Ignasi Pujol, Xavier Pujol, va tenir unes paraules d’“agraïment i orgull” per la iniciativa del premi, al qual es va referir com “l’últim projecte professional de l’Ignasi”. “Em sembla molt oportú, i més quan ell va assistir, ara fa un any, a l’acte del tercer aniversari tan bon punt sortia del tractament contra el càncer”, va dir. El periodista i marit de Tatiana Sisquella, Joan Maria Pou, va argumentar la tria del guanyador assegurant que la música era una de les grans passions de la Tati. Segons va explicar, Sisquella cantava a tota hora i coneixia “totes les cançons”.

PREMI IGNASI PUJOL

FEMCAT

“Volem desmitificar els empresaris perquè els joves s’hi identifiquin”

La fundació privada FemCat va recollir el premi Ignasi Pujol al foment de l’emprenedoria en reconeixement al seu treball amb el programa Escola i Empresa, amb què han promogut el coneixement del món empresarial en 170 escoles catalanes aquest any.

El programa pretén desmitificar el sector de l’empresa a través de 265 conferències conduïdes per 110 empresaris, que expliquen de manera entenedora a alumnes de més de 16 anys com s’organitza una empresa. Les xerrades busquen el diàleg entre els estudiants i el ponent perquè “es puguin identificar amb ell”, segons explica Joana Artís, presidenta del programa.

El projecte es va iniciar l’any 2010 amb la col·laboració del departament d’Ensenyament de la Generalitat, i des de llavors ha arribat a uns 38.000 alumnes.

Artís va valorar molt positivament l’experiència del programa: “És maco que els empresaris dediquin aquest temps als joves d’una manera tan desinteressada. D’altra banda, els professors estan molt agraïts perquè guanyen credibilitat en les seves explicacions”.

Durant l’entrega del premi Ignasi Pujol també es va fer un esment especial a l’organització Junior Achievement Catalunya, la més gran que es dedica al foment de l’emprenedoria a escala internacional. Fa quatre anys que va obrir la seu a Catalunya i, des de llavors, el seu principal objectiu ha sigut iniciar en el món de l’empresa els alumnes d’entre 7 i 25 anys.

Els seus programes educatius, impartits per 300 voluntaris del món de l’empresa, es basen en la filosofia d’“aprendre fent-ho” i han arribat aquest any a 4.000 alumnes, cosa que significa el 20% del total de l’abast de l’organització a Espanya.

PREMI TATIANA SISQUELLA

XAMFRÀ

“Treballem la inclusió des de la barreja de nens de realitats i orígens diversos”

La música, el teatre i la dansa com a “excusa” per contribuir a la integració social dels més petits i les seves famílies. Ester Bonal, directora de Xamfrà, i Mireia Besora, subdirectora, desprenen entusiasme quan parlen d’aquest projecte, que va néixer el curs 2004-2005 de la mà de la Fundació l’ARC Música i que ahir va obtenir el premi Tatiana Sisquella a la contribució social.

Tot i que va començar amb 16 alumnes, Xamfrà ja en té més de 300. “Hem evolucionat molt de pressa”, diu Bonal, que explica que treballen “la inclusió des de la barreja” i que, per això, els alumnes vénen de diversos centres i tenen realitats molt diferents. “El que fem és l’excusa que els permet aprendre a fer, a treballar en grup i, en definitiva, aprendre a ser. Ens ajuda a assajar sobre com és la vida”, explica Besora. En aquest centre, els nens poden participar en totes les activitats per un preu molt baix. “Hem generat un espai de confiança, convivència i cooperació”, diu Bonal, que explica que l’equip s’ha convertit en un referent per als nens. “Quan parlem de ciutats educadores i d’educar des de la comunitat, parlem d’això”, conclou. Xamfrà ha rebut altres premis aquest any, com el Marta Mata i el Francesc Candel.

Menció d’honor

L’organització Amics de la Gent Gran va rebre la menció especial del jurat. L’entitat treballa amb voluntaris per combatre la soledat no volguda dels ancians, anant un cop per setmana a casa seva o ajudant-los en les activitats que no poden fer sols. “Aquest tipus de soledat té impactes per a la salut, ja que incrementa el risc de tenir malalties cardíaques o, fins i tot, pot provocar la mort”, adverteix el seu responsable de comunicació, Àlex Gutiérrez.