Publicitat
Publicitat

Eleccions presidencials

López Obrador amenaça d'impugnar les eleccions de Mèxic i els estudiants surten al carrer

El candidat de l'esquerra diu que només s'atindrà al recompte oficial. Desenes de milers de joves del moviment #YoSoy132 protagonitzen una gran marxa a la capital

El líder de l'esquerra mexicana, Andrés Manuel López Obrador, ha dit que les eleccions presidencials de diumenge van estar "plenes d'irregularitats" i ha amenaçat d'impugnar els comicis si es mantenen els resultats oficials. Obrador, que ha quedat en segon lloc segons el recompte preliminar, ha dit que no està disposat a acceptar un "resultat fraudulent", però ha dit que estan recopilant proves per valorar si considera un frau els comicis.

Els resultats preliminars, amb el 98,95% del vot escrutat, donaven un avantatge de sis punts al candidat del PRI, Enrique Peña Nieto, amb el 38,14% dels vots, davant el 31,64% de López Obrador. A quest resultat preliminar no té validesa jurídica. Dimecres, en els 300 districtes electorals començarà el còmput oficial, en què se sumaran els resultats de totes les actes, i els partits o candidats poden arribar a demanar que es tornin a comptar els vots. López Obrador ha declarat que ignora els resultats preliminars i que només s'acollirà al còmput oficial per districtes. També ha denunciat la pràctica de la compra de vots per part del PRI: "El candidat del PRI va usar diners a dojo, milers de milions de pesos de procedència il·lícita i va depassar, per molt, el que permet la llei", va afirmar. "Si s'eliminessin els vots comprats guanyaríem per un ampli marge".

Protesta estudiantil

Mentre López Obrador oferia una roda de premsa, als carrers de la capital es manifestaven desenes de milers de joves agrupats pel moviment #YoSoy132, que va irrompre amb força en la campanya electoral demanant més llibertat, més democràcia i millor informació als mitjans de comunicació. A la marxa, ordenada i pacífica, els participants corejaven lemes com "Fora Peña" i portaven pancartes amb llegendes com "Prefereixo morir dret que viure agenollat davant Peña Nieto".

La marxa, que va recórrer punts neuràlgics de la capital i va generar un caos de trànsit, va ser la més gran que han protagonitzat els joves d'aquest moviment en les últimes setmanes. "És molt curiós veure que les declaracions oficials parlen d'una elecció de la qual no vam tenir cap referència, una elecció transparent, tranquil·la, en pau, ordenada", va dir Antonio Attolini, un dels portaveus del moviment.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT