Manning defensa que va filtrar dades a Wikileaks per mostrar els abusos militars

El soldat nord-americà, reclòs des del 2010, assegura que va parlar amb una persona identificada com Julian Assange

El soldat Bradley Manning, que ha reconegut aquest dijous haver filtrat informació classificada dels Estats Units a Wikileaks, ha dit que ho va fer perquè sortissin a la llum els abusos de la guerra i "el menyspreu per la vida" amb què alguns soldats executaven atacs a l'Iraq i l'Afganistan.

En la lectura d'una declaració de 25 planes al tribunal militar de la base de Fort Meade que prepara el seu judici, Manning ha explicat els motius que van dur-lo a posar a disposició de Wikileaks.org, "per voluntat pròpia" i "sense pressions", centenars de milers de documents secrets.

La seva intenció va ser "agitar un debat públic sobre el paper de la Forces Armades i sobre política exterior", ha argumentat.

Segons Manning, la seva "curiositat i interès per la geopolítica" van dur-lo també a filtrar el contingut dels cables diplomàtics dels Estats Units, ja que va considerar que aquesta informació no "feia mal als EUA ".

En una intervenció de poc més d'una hora, Manning, detingut el maig del 2010 quan era analista d'intel·ligència a l'Iraq, va reconèixer haver estat en contacte a través d'internet amb una persona que ell considera que era Julian Assange, fundador de Wikileaks, acutalment reclòs a l'ambaixada de l'Equador a Londres.

Més continguts de

El + vist

El + comentat