Contingut patrocinat

Així substituiran els gasos renovables el gas de les calderes que tenim a casa

Amb el 30% del potencial de biometà existent a Espanya, es podria descarbonitzar tot el parc d’habitatges del país sense que els propietaris hagin d’enfrontar cap despesa

3 min
Només la planta de Vila-Sana evitarà l’emissió a l’atmosfera de 2.450 tones equivalents de CO2 a l’any

El biometà s’ha erigit com un agent descarbonitzador clau en la transició energètica a la que el nostre país ha de fer front en el curt termini. Es tracta d’un gas renovable obtingut a partir del tractament de residus de diversa naturalesa, el qual reuneix les condicions tècniques adients per circular per la xarxa de distribució de gas i consumir-se a nivell residencial, ja que l’ús és compatible amb les calderes domèstiques actuals. Així ho corrobora Raúl Suárez, conseller delegat de Negia, la distribuïdora de gas natural del Grup Naturgy, qui subratlla com “aquesta compatibilitat fa que el biometà esdevingui estratègic amb els objectius de descarbonització compromesos, en tant que permet a les llars reduir les seves emissions sense realitzar cap tipus d’inversió”. 

La caldera de condensació amb biometà, sostenen des de la companyia, és la millor forma i la més barata de descarbonitzar les llars. Alhora, assenyalen com, avui en dia, totes les calderes estan preparades per funcionar al 100% amb biometà, el qual, a més, no requereix cap tipus d’adaptació ni de la infraestructura gasista, ni del transport ni de la distribució fins als domicilis, sent totalment compatible amb els equips amb els quals ja comptem, la qual cosa el posiciona com a opció molt rellevant per a descarbonitzar el parc d’habitatges de tota la UE. La fórmula és sostenible també econòmicament, ja que minimitza el cost de la descarbonització per a ciutadans i indústria. I és que, amb el 30% del potencial de biometà que existeix a l’Estat espanyol, podria descarbonitzar-se tot el parc d’habitatges del país sense que els propietaris haguessin de fer cap despesa. El potencial és tal que la Comissió Europea ha establert un objectiu de 47 TWh/any de biometà per a Espanya a 2030, amb el qual seria possible abastir i descarbonitzar el 100% dels habitatges. Insistim: sense que aquests haguessin de dur a terme cap tipus d’inversió addicional o d’adequació en els seus equipaments. 

Una línia de negoci cabdal 

José Luis Gil, director general de Gasos Renovables de Naturgy, assenyala com “el gas renovable té un paper clau en la descarbonització del sector energètic, especialment en consums domèstics com la calefacció”. Es tracta, per tant, d’una línia de negoci cabdal pel grup, que tot just acaba de posar en marxa la seva tercera planta de biometà a Espanya, una fita que amplia la seva capacitat de producció de gas renovable fins els 29 GWh anuals, quantitat equivalent al consum de gas de 6.000 habitatges. S’espera que la nova planta, ubicada a l’explotació ramadera de Porgaporcs, al municipi lleidatà de Vila-Sana, produeixi cada any prop de 12 GWh de gas renovable, el qual serà injectat a la xarxa de Nedgia per tal que habitatges i empreses puguin fer un consum directe. Cal ressaltar tanmateix que sols la planta de Vila-Sana evitarà l’emissió a l’atmosfera de 2.450 tones equivalents de CO2 a l’any. 

En relació amb el biometà, Naturgy gestiona una amplia cartera de projectes en diverses fases de desenvolupament arreu de tot en territori espanyol. Per començar, ja compta amb tres plantes de producció pròpies a ple rendiment: la d’EDAR de Bens (A Corunya), la de Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i la de Vila-Sana (Lleida), la darrera a entrar en funcionament. A elles, properament s’hi sumaran dues més que es troben en fase de desenvolupament avançat o en construcció, una a Utiel (València) i una altra a Utrera (Sevilla). 

Impuls dels entorns rurals i l’economia circular

Un altre dels avantatges del biometà és l’impuls que fa dels entorns rurals i de l’economia circular. I és que, al ser obtingut a partir del tractament de residus, aquets gas renovable contribueix a la descarbonització del sector primari i ’ajuda a assolir els objectius de reducció i reciclatge. A més, de la seva producció se’n deriva un digerit que pot destinar-se a la producció de fertilitzants orgànics, completant així el cicle de l’economia circular.

El biometà a l’estat espanyol

3r país europeu

amb el potencial més gran de producció de biometà

163 TWh

capacitat total de producció de biometà del país

45% de la demanda estatal actual de gas natural que

permet cobrir aquest potencial de producció de biometà

3r país europeu

amb el potencial més gran de

producció de biometà

163 TWh

capacitat total de producció

de biometà del país

45% de la demanda estatal actual de gas natural que permet cobrir aquest potencial de producció de biometà

3r país europeu

amb el potencial més gran de

producció de biometà

163 TWh

capacitat total de producció de

biometà del país

45% de la demanda estatal

actual de gas natural que permet

cobrir aquest potencial de

producció de biometà

L’aposta de Naturgy pel biometà, però, inclou tots els sectors econòmics, començant per l’energètic, al fer ús d’una energia descarbonitzada que pot emprar-se en indústries, habitatges, comerços i mobilitat, i seguint pel dels residus, a l’evitar les emissions de metà derivades  d’una gestió inadequada, i pel dels fertilitzants orgànics, al ser aquest un altre producte generat durant el procés. El biometà, per tant, esdevé l’alternativa de descarbonització més sostenible mediambientalment, econòmica i social, i és sinònim d’emissions netes i negatives, economia circular i reducció de residus. La confiabilitat, l’adaptabilitat, l’impacte ambiental, la universalització del seu ús i les contribucions econòmiques el fan esdevenir, en conseqüència, un element vital per a un futur pròsper en el qual tothom pugui gaudir d’una energia més sostenible i segura. 

Naturgy vol liderar l’impuls dels gasos renovables a Espanya, especialment en la producció i distribució de biometà a curt termini
stats