Microsites #ARASocial 28/11/2014

"Hem d'aconseguir empresaris sensibles amb les persones amb discapacitat"

La directora de la Fundació Àuria, Marta Mateu, aposta per ajudar les persones amb discapacitat i destaca el valor que pot oferir aquest col·lectiu

Martí Gelabert
2 min
L'entitat treballa per la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual / Fundació Àuria

Barcelona"Volem que les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental puguin tenir capacitat per decidir sobre la seva pròpia vida i ens puguin aportar moltes coses, que ho poden fer si els hi donem l'oportunitat". És la directora de la Fundació Àuria, Marta Mateu, que parla sobre els principals reptes de l'entitat. "També ens enfoquem a transformar la societat, que sigui més amable, més generosa amb aquesta capacitat de donar oportunitats", afegeix.

La Fundació està situada a Igualada i dóna servei, de manera prioritària, a la comarca de l'Anoia. Té una cooperativa on les persones amb discapacitat que hi treballen són sòcies. "Una de les singularitats del taller Àuria és que treballem amb persones greument afectades, que tenen més problemes per accedir al mercat laboral", explica la directora. A través d'aquest centre especial de treball, els usuaris es dediquen a diversos sectors com la neteja industrial o domiciliària o al manteniment de carreteres, entre d'altres. "Som dels centres amb més persones contractades, al voltant de les 250. És un impacte important a nivell català", indica Mateu.

La fundació i la cooperativa comparteixen valors i organització. A més, la fundació també treballa per a la inserció laboral. En aquest cas, però, a través d'un servei d'inserció a l'empresa ordinària. "Hem de millorar la formació de les persones aturades amb discapacitats i obrir mercats de treball. Alhora, hem d'aconseguir tenir empresaris sensibles amb les persones amb discapacitat, perquè vegin com un aspecte positiu tenir-les a la seva empresa", opina Mateu. En aquest sentit, la directora de la fundació remarca que és important veure que aquestes persones aporten el seu gra de sorra amb el seu esforç, actitud i valors. "Només se'ls hi ha de donar espai. T'adones que el que poden aportar és el mateix que qualsevol de nosaltres", adverteix.

"És un èxit rotund mantenir els llocs de treball, però queda moltíssim camí per recórrer. A nivell d'inserció, encara s'ha de fer molta feina, sobretot en l'empresa ordinària i la sensibilització a nivell d'empresaris", lamenta Mateu.

Un altre punt singular de la fundació és que té un centre de promoció per l'autonomia personal dels discapacitats. Aquest és obert a tothom i ofereix i orienta amb "totes aquelles ajudes en productes de suport en els aspectes de la vida diària", de manera que assegurin l'autonomia i l'accessibilitat dels usuaris. També té un equip d'assessorament per col·lectius perquè siguin conscients de les necessitats bàsiques i ajudes tècniques que es poden implantar.

Nom de l'entitat: Fundació Àuria

Àmbit d'actuació: persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, principalment de la comarca de l'Anoia

Serveis: inserció laboral, assistència, assessorament personal i a col·lectius, activitats per als usuaris, millora accessibilitat i autonomia

Web: http://www.fap.cat/

stats