Primavera Àrab
Especials 11/01/2012

Baixar al-Assad apareix en una manifestació massiva a Damasc

Un observador de la Lliga Àrab dimiteix per denunciar que la missió és una "farsa" i que el règim comet "una sèrie de crims de guerra contra el seu poble"

Ara
1 min
"UNA CONSPIRACIÓ ESTRANGERA"
 Al-Assad va fer ahir un discurs inesperat de 100 minuts en què  va tornar a donar les culpes a "una conspiració estrangera".

BarcelonaEl president sirià, Baixar al-Assad, s'ha adreçat breument i per sorpresa a una manifestació massiva a Damasc per insistir en la seva tesi que el país és objecte d'una conspiració estrangera i per reclamar la "mobilització" dels ciutadans "sense esperar una crida" en defensa del règim que des de fa deu mesos s'enfronta a una revolta popular. Els manifestants cridaven "Shabiha per sempre, només per a tu", en referència a les milícies governamentals que reprimeixen les protestes prodemocràtiques.

L'aparició sorpresa del dictador arriba poques hores després que un dels membres de la missió d'observadors de la Lliga Àrab dimitís del que ha considerat en públic com una "farsa". Anwar Malek, de nacionalitat algeriana, ha dit a Al-Jazira que ha preferit dimitir davant el fracàs de la missió.

"El que he vist és un desastre humanitari. No és que el règim cometi un crim de guerra: és una sèrie de crims de guerra contra el seu poble", ha denunciat. "Els franctiradors disparen contra els civils. Hi ha segrestos. Els presos són torturats i ningú ha estat alliberat", ha assegurat negant els anuncis d'amnistia per part del règim en els darrers mesos.

Malek assegura que els tancs no s'han retirat dels carrers, sinó que s'han limitat a amagar-se durant la visita dels observadors i tornar a ocupar les mateixes posicions un cop han marxat.

Baixar va fer un discurs dimarts, en la seva primera aparició des de juny. Va prometre algunes reformes, però sense cap concessió que pugui apaivagar l'oposició.

stats