Barcelona Ciència i Universitats
Especials 13/11/2022

A Barcelona la ciència dialoga amb la ciutadania

La capital catalana, a través de Barcelona Ciència i Universitats, vol promoure el coneixement científic i acostar-lo a la ciutadania perquè s’hi impliqui.

4 min

Quan pensem en la paraula ciència, la primera cosa que ens ve al cap són laboratoris i fórmules complicades. Però la ciència també té un vessant, el que dona la mà a la ciutadania per avançar i per implicar-la en el seu progrés. Per això, per promoure el coneixement científic entre la ciutadania i fer-la partícip dels seus avenços, l’Ajuntament de Barcelona compta amb el programa Barcelona Ciència i Universitats. Es tracta d’una iniciativa en què la ciutat reuneix ciència i societat per dialogar i encarar conjuntament els reptes locals i globals del segle XXI.al cap la paraula ciència

Impuls a la recerca

Barcelona és una ciutat referent en recerca de l’Europa mediterrània. L’àrea metropolitana aglutina una extensa xarxa d’infraestructures i centres públics de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), a la qual s’afegeix l’activitat investigadora de les universitats i del sector privat. Barcelona Ciència i Universitats treballa per impulsar polítiques i mesures per tenir cura del talent, posar facilitats a la comunitat investigadora, afavorir la integració de la recerca amb la societat i projectar la ciutat científica en l’àmbit internacional a través de convocatòries de subvencions.

Amb els objectius plantejats, la iniciativa Barcelona Ciència i Universitats compta amb el suport d’un Consell Assessor Científic pel que fa a les polítiques municipals en el camp de la recerca i la divulgació científiques, que treballa juntament amb les universitats per potenciar les millors condicions de la recerca. En aquests termes, la capital catalana disposa també del Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU), òrgan consultiu i de participació relacionat amb l’educació superior i la comunitat universitària. A partir del CAMU, i a través de Barcelona Ciència i Universitats, el consistori ofereix la seva política universitària i treballa de manera conjunta i proactiva en la resolució de reptes comuns, alhora que impulsa projectes transversals que afavoreixen la integració de la comunitat universitària en el teixit ciutadà.

Apropar la ciència al ciutadà

Barcelona Ciència i Universitats compta amb la complicitat de l’Oficina de Ciència Ciutadana, un projecte pioner a escala europea que dona suport a tot un conjunt d’iniciatives de recerca en les quals les persones no especialitzades són crucials a l’hora d’aportar un coneixement que reverteix en resultats que afavoreixen la societat. Així, l’Oficina assessora, acompanya i promou els projectes de ciència ciutadana de la ciutat, que compta amb iniciatives com Beepath, l’eina que permet estudiar la mobilitat humana, o els Bioblitz, en què són els mateixos ciutadans els que recullen dades per identificar les espècies vegetals dels barris de la ciutat.

Una bona part de l’oferta de projectes de ciència ciutadana té lloc en biblioteques, centres cívics i equipaments ambientals on, a través d’una oferta participativa i divulgadora, la ciència es posa a l’abast de tothom. 

D’altra banda, Barcelona Ciència i Universitats ha consolidat dues iniciatives: la Festa de la Ciència, que esdevé anualment un lloc de trobada de la comunitat científica amb la ciutadania, sobretot amb el públic familiar, perquè petits i grans coneguin de primera mà el món de la recerca i la investigació; i la Biennal Ciutat i Ciència, que el febrer del 2023 arribarà a la tercera edició. Aquesta cita acosta estudiosos de primer nivell i especialistes de renom a la ciutadania a través de xerrades i espais de participació que es combinen amb expressions artístiques com ara la música, el cinema i les arts escèniques i del moviment.

Vocacions científiques

El treball per acostar la ciència a la societat comença a Barcelona ja des de l’escola, amb iniciatives com Escolab, un programa que té l’objectiu de fomentar vocacions científiques, a través del qual laboratoris de primera línia obren les portes a l’alumnat de secundària. Cal destacar també el projecte Petits Talents Científics, que s’adreça a mestres d’educació infantil i primària per potenciar l’interès per la ciència des d’edats primerenques. 

Art i ciència

En el camp artístic, Barcelona també explora els punts de contacte amb la ciència. N’és un exemple l’aliança de tres anys de l’Ajuntament de Barcelona amb Arts at CERN per realitzar de manera combinada una residència artística al CERN de Ginebra i en una fàbrica de creació barcelonina a través del premi Collide d’Art i Ciència. Així mateix, Barcelona Ciència i Universitats organitza jornades i impulsa propostes com el cicle C1ENCI4RT als jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet. A més, en aquest equipament s’hi desenvoluparà un projecte de residències i científics amb l’objectiu de treballar i donar visibilitat a les interaccions entre l’art i la ciència.

En trobareu més informació al web https://www.barcelona.cat/barcelonaciencia

Per estar al dia de l’actualitat científica de Barcelona, us podeu subscriure al butlletí: https://www.barcelona.cat/barcelonaciencia/ca/actualitat/butlleti-de-ciencia-i-universitats

stats