Contingut patrocinat
Especials 23/11/2023

Catalunya es consolida com un gran pol d’atracció d’empreses estrangeres

El país compta amb la xifra rècord de 9.255 empreses estrangeres al seu territori, que representen el 19,5% del total d’ocupació

Redacció
3 min
Assistents a l’acte “Passeu 2023”.

En els darrers anys, Catalunya s’ha consolidat com a pol d’atracció per a empreses d’arreu del món. Un estudi del Govern conclou que ja hi ha 9.255 empreses estrangeres establertes a Catalunya (dades de 2023), un 62% més que fa 10 anys. Són dades que es reflecteixen a l’estudi Directori de filials d'empreses estrangeres a Catalunya, elaborat per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, va fer públiques aquestes dades el 15 de novembre en el marc de l’acte Passeu 2023. Catalonia, your home for business and technology organitzat pel Govern. L’acte, que va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya, va comptar amb l’assistència de 250 directius i directives d’empreses establertes al país –com CISCO, Boehringer Ingelheim i Alstom–, que van explicar per què van decidir invertir a Catalunya. L’esdeveniment també va comptar amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos i Maduell. La trobada va servir per posar en valor els actius de Catalunya com un dels territoris més dinàmics d’Europa pel que fa a la captació d’inversió estrangera, la importància estratègica de les inversions de les multinacionals al nostre país i fer networking.

En paraules del president de la Generalitat, estem davant “d’un nou rècord” perquè “tenim més filials que mai perquè Catalunya genera més oportunitats que mai”. “Tenim un ecosistema dinàmic, però al mateix temps, consolidat i en creixement continu”, va afegir. Aragonès va explicar que “actualment, 2 de cada 10 llocs de treball són generats per empreses estrangeres”, uns llocs de treball “en sectors estratègics per al futur”.

Per la seva banda, el conseller Torrent va reiterar l’aposta de l’executiu per “reindustrialitzar Catalunya” i va posar en valor Acció com un “actor clau per” captar noves inversions, “projectes transformadors eminentment industrials i tecnològics”.

En aquest sentit, Torrent va anunciar que el Govern, a través d’Acció, treballa actualment amb una cartera de 600 projectes de companyies estrangeres que potencialment poden invertir a Catalunya, un 50% més en comparació amb els nivells previs a la pandèmia. Destaca el fet que més de la meitat són projectes industrials (un 55% del total), un 11% són projectes de R+D i hubs digitals i un 10% estan basats en l’economia circular i la descarbonització.

Radiografia de les empreses estrangeres ubicades a Catalunya

L’informe presentat durant l’esdeveniment mostra l’interès creixent de les multinacionals estrangeres per ubicar-se a Catalunya. De fet, conclou que una de cada quatre companyies s’ha establert al país en els últims 5 anys i que el directori de multinacionals estrangeres a Catalunya ha crescut en 100 empreses el darrer any. Entre els exemples d’inversions de companyies de capital estranger que s’han establert a Catalunya el 2023, siguin en primera implantació o amb reinversions o ampliacions de la seva activitat al territori, destaquen casos com els de Rovio, AstraZeneca, Lufthansa, Galderma o Arxada, entre d’altres.

“En un context de disminució global dels fluxos d'inversió, a Catalunya creix la inversió estrangera, una palanca fonamental per a la transformació del país des d’un punt de vista industrial, digital i sostenible”, va destacar el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos i Maduell.

Pel que fa als països d’origen, l’estudi subratlla la presència de multinacionals provinents dels Estats Units (15% del total), França (14%), Alemanya (12%), Regne Unit (10%) i Itàlia (8%). Destaca el creixement de filials provinents dels Estats Units (amb un augment interanual del 15%), el Japó (12%), Singapur (8%) o la Xina (0,5%). En total, hi ha empreses provinents de 90 nacionalitats. Pel que fa als sectors, l’estudi d’Acció conclou que les filials estrangeres ubicades a Catalunya, segons la seva facturació, són dels àmbits de l’automoció (16%), l’alimentació (14%), la química (12%), la indústria farmacèutica (7,5%) i les TIC (4%).

stats