Microsites CAT Serveis 25/07/2017

Platges de qualitat amb totes les garanties per als banyistes

Des de fa més de 30 anys, la Generalitat de Catalunya vetlla pel bon estat de l’aigua de bany en més de 250 platges catalanes. Aquesta tasca, exercida per l’ACA, es duu a terme mitjançant un pla de vigilància i control que consisteix en verificar els paràmetres qualitatius de l’aigua de les platges, detectar i analitzar possibles incidències i aplicar els coneixements sobre el litoral

4 min
Imatge de l'espectacular platja de Tamariu

Cada estiu l’Agència Catalana de l’Aigua realitza el control de la qualitat de les platges. Entre juny i setembre es fan inspeccions en més de 250 zones de bany i cada dues setmanes es prenen mostres per controlar i verificar que l’aigua és apta per garantir la salut dels banyistes. En cas que es registrin alteracions de la seva qualitat, s’analitzen les causes i es duen a terme nous controls per confirmar que l’aigua recupera la seva qualitat habitual. Els paràmetres habituals que es controlen en les analítiques són les concentracions d’Escherichia coli i d’enterococs intestinals, dos indicadors de qualitat microbiològica que s’han d’adequar als paràmetres que fixa la normativa per evitar contratemps als banyistes.

En tot aquest procés destaca també la col·laboració i suport dels municipis costaners, els quals s’erigeixen com una branca més en el control de la qualitat de les platges, informant i avisant de qualsevol alteració per poder, així, adoptar les solucions adequades de manera àgil i efectiva.

Un inspector a punt de prendre una mostra d'aigua

L’agència, a més de vetllar per la qualitat de les platges catalanes, durant tots els estius també fa analítiques i seguiment d’un total de dotze zones de bany interior, ubicades en la seva majoria en embassaments catalans i en estanys com el de Banyoles.

Acció de recollida de la mostra

Enguany, en els controls fets fins a la data a les zones de bany catalanes, s’ha registrat de mitjana un 97% de platges amb qualitat excel·lent. Pel que fa a les zones de bany interiors, totes han obtingut la màxima qualificació en les analítiques fetes en el que portem de campanya.

Dades clau

  • Des de l’any 90, l’ACA duu a terme cada estiu la campanya de control i vigilància de les aigües de bany.
  • En 30 anys, la qualitat de l’aigua de bany ha millorat en 70 punts, passant del 26% de platges amb qualitat excel·lent del 1990 al 94% de l’any passat.
  • En els controls duts a terme en el que portem d’estiu, el 97% de les platges ha obtingut una qualificació d’excel·lent.
  • Durant l’estiu de 2016, PlatgesCat va rebre 80.000 visites, un 40% més que al 2015.

MILLORA DE 70 PUNTS EN 30 ANYS

L’índex de qualitat que tenen actualment les platges i zones de bany interior de Catalunya no té res a veure amb el que hi havia a finals de la dècada dels anys 70, quan encara estava poc instaurat l’hàbit d’anar a banyar-se a les platges i rius. Llavors, la coloració de l’aigua era verdosa i, tret d’algunes excepcions com la Costa Brava on l’aigua presentava un color blau turquesa, les platges no eren un dels principals atractius del nostre país.

Cal destacar en aquest tema el caràcter pioner del Consorci de la Costa Brava que, erigint-se com a visionari de la importància de la qualitat de les platges i de la importància del sanejament, va apostar pel desplegament d’estacions depuradores des de finals de la dècada dels 70.

En aquest sentit, gràcies a la millora dels sistemes de sanejament, la clausura d’abocadors i les tasques de control i inspecció del medi hídric, de manera progressiva la qualitat de les aigües de bany de Catalunya ha anat millorant. Si l’any 1990 el percentatge de platges amb qualitat excel·lent era del 26% ara aquest percentatge arriba al 94%.

EL CONEIXEMENT ADQUIRIT EN TRES DÈCADES A L'ABAST DE LA MÀ

L’experiència assolida durant més de 30 anys, el coneixement exhaustiu del litoral català i la necessitat d’informar i fer pedagogia han culminat amb la creació de PlatgesCat, una aplicació creada per l’ACA l’any 2014. Aquesta eina, que informa sobre l’estat de 300 platges catalanes en set idiomes, aporta informació sobre la qualitat sanitària de l’aigua i la previsió de possibles alteracions, la bandera de seguretat que oneja a la platja, la temperatura (tant l’ambiental com la de l’aigua), la possible presència de meduses o l’avís d’incidències que puguin produir-se.

Durant l’estiu passat, l’apli PlatgesCat va registrar prop de 80.000 accessos entre finals de juny i principis de setembre, xifra que suposa un 40% més que l’estiu de 2015.

Detall de l'aplicació

Com a novetat d’enguany, l’app ha millorat la seva funcionalitat i alhora està fomentant una comunicació bidireccional amb els usuaris, perquè aquests tinguin l’oportunitat de publicar les seves fotografies sobre les platges catalanes. D’aquesta manera, s’està duent a terme un concurs a través de la xarxa social Instagram (emprant les etiquetes #igersplatgesCat i #CatalunyaExperience), entre el 26 de juny i el 15 de setembre, que comptarà amb el suport de Turisme de Catalunya i Ferrocarrils de la Generalitat, i que consistirà en publicar fotografies que mostrin la diversitat de platges del nostre litoral i la seva bellesa. D’entre totes les imatges presentades se’n triaran set i es donaran tres premis i quatre accèssits.

stats