Contingut patrocinat
Especials 09/03/2023

La cita imprescindible per als amants de la gastronomia

El Fòrum Gastronòmic Girona renova imatge i format amb jornades populars i per a professionals

4 min
Els estands de la fira que va acollir el Palau de Fires durant el Fòrum Gastronòmic de 2022

Girona torna a convertir-se en la capital de la gastronomia. Del 18 al 21 de març se celebra la 9a edició del Fòrum Gastronòmic Girona (www.forumgirona.com). Aquest gran aparador gastronòmic es renova mantenint l’essència i s’amplia amb un nou format: dues jornades populars al centre de la ciutat (Fòrum Ciutat) i dues més, exclusives per a professionals (Fòrum Gastronòmic), per generar diàleg, sinergies i oportunitats de negoci.

Els canvis introduïts amb el desdoblament del Fòrum tenen la voluntat d’oferir un esdeveniment d’alt nivell per als professionals del sector, des dels productors fins als distribuïdors, passant pels cuiners, el personal de sala i les empreses proveïdores, sense oblidar el client com a eix de la cadena, i volent arribar també al públic amb una proposta de qualitat.

Fòrum Ciutat

La gran novetat de l’edició d’enguany és Fòrum Ciutat, en què, amb la intenció d’afavorir la relació entre els professionals i els aficionats a la cuina, cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries exposaran les últimes novetats del sector. La plaça Catalunya de Girona es convertirà en un centre culinari informal el 18 i 19 de març de les 10 a les 19 h. Aquesta nova jornada del certamen vol que els consumidors estiguin cada cop més informats per així ser clients que trien amb coneixements sobre nutrició, sostenibilitat, proximitat, el valor de la feina dels diferents productors o les noves tendències gastronòmiques. Per aconseguir aquest vessant més didàctic s’organitza una aula de tastos guiats d’embotits, vermuts, conserves, formatges o pa; un mercat de productes, i una cuina en directe que comptarà amb xefs reconeguts: Ada Parellada parlarà sobre el malbaratament alimentari, Raül Balam farà un taller de crema catalana, i Quim Casellas se centrarà en la cuina del peix, entre d’altres.

També hi haurà propostes més festives, com la cursa de cambrers impulsada per l’Associació de Professionals de Sala de Girona, i un concurs fotogràfic autòcton per visibilitzar la importància del producte i el seu origen.

Fòrum Gastronòmic

Fidel a la cita amb el sector gastronòmic, Girona dedicarà dos dies als professionals de la cuina amb una mirada àmplia en què, a més d'espai per als cuiners, també n'hi haurà per als mestres de sala, sommeliers, pastissers, forners, formatgers, xarcuters, i per a les empreses involucrades en el món de la gastronomia i el sector de l'hostaleria. L’Auditori Palau de Congressos acollirà activitats per afavorir la presència de visitants de forma compactada, tan sols el 20 i 21 de març, amb continguts més especialitzats i centrant-se en el valor afegit i el coneixement.

El Fòrum aposta per simpòsiums amb aforaments reduïts que afavoreixin el diàleg entre els participants, com Fina Puigdevall i Martina Puigvert, present i futur de Les Cols, o la conversa entre Antonio Muiños, principal recol·lector d’algues, i el xef Paco Pérez, amb qui projecta un hort marí a Llançà. Els vegetals seran uns altres protagonistes, cada vegada més presents als plats, com evidenciaran els xefs Xavier Pellicer, Rodrigo de la Calle, Ricky Saward i Loïc Villemin, que faran dues sessions de cuina en directe.

Cuina consolidada i emergent

En aquesta edició repetiran els germans Roca –Joan, Josep i Jordi– amb una ponència conjunta on estaran presents la cuina, la consciència a través del projecte de recuperació de llavors Llaurant el futur, amb plats actuals del Celler de Can Roca amb productes del seu hort ecològic, i la recerca, en col·laboració amb la Mobile World Capital, connectant el món virtual i sensorial.

Hi haurà cuina en directe al voltant de la tonyina amb els germans Torres, i la xef María José San Román profunditzarà en el món dels vinagres. També tindran el seu espai les noves veus de la gastronomia, com la xef Rocío Riquelme, Martina Puigvert de Les Cols, Juan Sahuquillo d’Oba, Adrià Bou del Terram, Carlota Claver de La Gormanda i Eli Nolla del Normal. A més, Claver i Nolla cuinaran acompanyats de la sommelier Meritxell Falgueras i l’enòloga Marta Parés.

La sostenibilitat i nous models de negoci

Una de les protagonistes indiscutibles del Fòrum serà la sostenibilitat, present en diferents sessions en què es tractarà des de les plaques fotovoltaiques fins al zero waste. A més, es presentarà la Guia del Malbaratament i el projecte europeu Life Climate Smart Chefs, sobre política climàtica de la Unió Europea; i també es veurà com el canvi climàtic afecta els nostres plats.

Hi haurà temps per reflexionar sobre nous models de negoci amb pastissers de restaurants que han creat els seus propis obradors, el món de la cinquena gamma, la restauració als hotels, start-ups del sector, la formació en gestió i màrqueting digital gastronòmic, o el paper i evolució de la crítica gastronòmica.

Tampoc faltaran concursos com els premis al millor steak tartar d’Espanya o als millors professionals del sector, els premis que promou l’Associació de Professionals de Sala de Girona o la novetat d’El Gran Banquet, dirigit als estudiants dels centres educatius oficials d’hostaleria i turisme.

stats