Especials 08/06/2022

La clínica Fertilab Barcelona incorpora el Dr. Àlex Garcia-Faura com a nou Director d’I+D+i i Director de la Unitat d’Oncofertilitat

Des de Fertilab Barcelona revelen que 8 de cada 10 dones que superen un càncer aconsegueixen tenir un nadó l’any següent

3 min
El Dr. Àlex Garcia-Faura

El Dr. Garcia-Faura, reputat especialista i investigador en reproducció assistida a nivell internacional, s’ha incorporat recentment a Fertilab Barcelona per liderar la Unitat d’Oncofertilitat, especialitzada en pacients que han superat un càncer, gràcies a la seva dilatada experiència i especialització en aquest campo de la medicina reproductiva, en el qual ha impulsat diversos projectes i ha rebut diverses distincions a nivell nacional i internacional.

Després de 18 anys desenvolupant la seva carrera professional en altres projectes de la ciutat de Barcelona, el Dr. Garcia-Faura s’uneix a Fertilab Barcelona al servei de dones i parelles que desitgen complir el somni de tenir un fill. A més, el metge i investigador català es converteix en el nou Director d’Investigació, Desenvolupament i innovació de la clínica barcelonina i del seu banc de gàmetes Fertibank.

El Dr. Garcia-Faura al seu despatx

En els últims 20 anys, l’oncofertilitat és una de les especialitats que està assolint una important rellevància. Si bé és cert que més del 80% dels pacients sobreviuen a un càncer amb una excel·lent qualitat de vida, "hem experimentat un augment de casos de càncer ginecològics de dones en edat reproductiva així com més càncer infantil". A més, recentment s’ha experimentat un augment exponencial de casos de càncer de còlon i pulmó per l’augment de dones fumadores. Per això, l’oncofertilitat treballa per millorar la salut reproductiva d’aquelles pacients que superen el càncer amb l’objectiu que puguin plantejar-se un projecte familiar un cop superada la malaltia.

Un altre factor a tenir en compte és l’endarreriment de la maternitat, que a Espanya situa l’edat mitjana del primer part entre els 27 i els 32 anys. Aquesta tendència provoca que l’edat de l’embaràs i l’edat de risc de càncer coincideixin cada vegada més, especialment a partir dels 40 anys. Segons dades de la clínica de reproducció assistida Fertilab Barcelona, més del 90% de supervivents de càncer són acceptats pel Comitè d’Oncofertilitat per iniciar el seu projecte de família.

D’aquesta quantitat, més del 80% de pacients aconsegueixen finalment el seu objectiu de portar un bebè sa a casa, en un termini mitjà des de la primera visita fins al part d’entre un any i un any i mig, en funció de si existeixen altres problemes afegits d’esterilitat. Si s’han pres les mesures pertinents de preservació de fertilitat, com la congelació d’òvuls o semen, més del 50% dels pacients tindran un fill amb els seus propis gàmetes. Tot i així, actualment el 90% dels pacients han de recórrer a la donació de gàmetes o embrions per tenir un fill sa a casa.

En aquest sentit, el Dr. Àlex Garcia-Faura declara que “les pacients necessiten que algú els digui que sí que és possible. Ens trobem casos en què des de que la pacient es cura del càncer fins que consulta per primer cop arriben a passar 8 anys. Les dones han de conèixer les seves opcions, volem que no es demorin, consultin i s’informin. En el cas d’un diagnòstic recent, és important sol·licitar una primera visita urgent amb una unitat especialitzada”.

Quines possibilitats hi ha de tenir un fill després d’un càncer?

El Dr. Garcia-Faura presenta quatre aspectes a tenir en compte per cuidar la salut la salut reproductiva i conèixer les possibilitats de tenir un fill després d’un càncer.

  1. Preservar la fertilitat. Davant d’un diagnòstic de càncer, és imprescindible com a pacient conèixer les diferents opcions de què es disposa per preservar la pròpia fertilitat. Des de tècniques que poden reduir els riscos del tractament oncològic sobre la futura fertilitat, fins a tècniques que permeten preservar gàmetes (òvuls o semen) o embrions per poder ser mare en el futur.
  2. Recopilar la màxima informació possible. Un cop superat el tractament oncològic, cal recopilar tota la documentació per garantir que la gestació és segura, i poder saber el moment idoni i el mètode a seguir per aconseguir un embaràs.
  3. Acompanyament psicològic. És clau el suport psicològic a la pacient en aquest moment de gran angoixa pel càncer, al mateix temps que s’ha de plantejar preguntes sobre el seu futur reproductiu.
  4. Tenir una imatge global amb opcions personalitzades. Avaluar els riscos del tractament oncològic sobre la gestació, i de la gestació sobre el risc de recurrència del càncer. S’ha de decidir conjuntament quines opcions són possibles, i quines suposen un risc excessiu o que no puguem assumir.

Amb la incorporació del Dr. Àlex Garcia-Faura, Fertilab Barcelona i Fertibank segueixen apostant pel talent i l’experiència per seguir fonamentant els seus serveis de reproducció assistida en l’excel·lència mèdica, la internacionalització, la innovació i investigació i la personalització dels tractaments a partir de diagnòstics precisos i adequats per a cada pacient, amb equips multidisciplinaris i un enfocament més humà. El seguiment humà del pacient influeix en els nivells d’èxit, en fer el camí més fàcil i en la presa de decisions consensuades.

Més sobre Fertilab Barcelona:

Fertilab Barcelona treballa des de fa 25 anys amb el ferm propòsit que les seves pacients facin realitat el somni de tenir un nadó amb les tècniques més adequades i avançades, oferint les més grans garanties d’èxit amb els menors riscos, a través de medicina reproductiva personalitzada real i excel·lència mèdica i científica en el diagnòstic i implementació dels tractaments de fertilitat i reproducció assistida.

stats