"La dieta mediterrània no és només una manera d'alimentar-se; és una manera de viure"
Mantenir aquest patró alimentari i els seus hàbits milloren la qualitat de vida i la longevitat
Per procurar-se un bon envelliment, la dieta mediterrània és una aliada poderosa. Segons explica Gemma Salvador, que és dietista-nutricionista de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), "aquest model alimentari ha estat reconegut per la comunitat científica internacional com un dels més saludables del món", per la qual cosa pot millorar la qualitat de vida i la longevitat. De fet, figura com un dels elements de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.
La dieta mediterrània no se cenyeix només al menjar. "No és una manera d'alimentar-se; és una manera de viure", assevera Salvador, perquè inclou fer activitat física regular a l'aire lliure o gaudir dels àpats en companyia, hàbits que promouen la salut i que compten amb l'aval de molts estudis internacionals. "Les persones que normalment mengen soles acostumen a ingerir aliments de menys qualitat que les que comparteixen àpats", exemplifica Salvador, que coordina els programes d'alimentació saludable i sostenible de l'ASPCAT.
Quant a l'alimentació, recorda que la dieta mediterrània s'ha caracteritzat històricament per un alt consum de fruites i verdures fresques i de temporada, llegums, fruits secs, cereals –prioritzant els integrals–, tubercles com la patata i oli d'oliva –el verge extra és el de més qualitat–. Amb menys quantitat i freqüència, també de làctics i ous, així com peix –prioritzant les espècies que es pesquen a prop, cosa que la gent gran ja acostuma a fer, en comptes de les que estan en perill d'extinció– i algunes carns, preferiblement blanques i amb poc greix. Dins d'aquest patró no hi han de tenir cabuda de manera habitual productes molt processats ni ultraprocessats, mentre que l'aigua és la beguda troncal.
A l'hora d'anar a comprar, Salvador recomana prioritzar "el producte fresc i de la màxima proximitat possible", perquè contribueix a la preservació de l'activitat agrícola catalana i té un impacte ambiental més reduït. Així mateix, ressalta que "la dieta mediterrània no té per què ser cara", perquè els productes més cars acostumen a ser els que s'han de menjar amb menys freqüència i quantitat, mentre que els precuinats i els ultraprocessats també incrementen el cost de la compra. La clau és optar per producte fresc i cuinar-lo a casa.
Una herència per a infants i joves
A Catalunya, el 55% de la població de 15 anys o més fa un seguiment adequat de les recomanacions de la dieta mediterrània, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2024. Aquest percentatge s'eleva progressivament a partir de la franja d'entre 45 i 64 anys fins a assolir el 62,8% entre els més grans de 74 anys. "La gent gran segueix més la dieta mediterrània perquè l'ha viscut més", diu Salvador. Haver-la mantingut històricament ha contribuït a fer que siguem dels indrets del món amb una de les poblacions més longeves.
Mantenir la dieta mediterrània és essencial i "hauria de ser una de les herències més importants que deixi la gent gran", defensa Salvador. Veu imprescindible que transmetin a infants i joves valors com conèixer l'elevada oferta alimentària que ens envolta, saber quins productes són de temporada en cada moment, no excedir-se en les compres perquè el menjar no es faci malbé i saber donar una nova vida a les sobres per evitar el malbaratament alimentari, a més de la història i la cultura gastronòmiques, com ara la tradició d'elaborar plats amb un sofregit de base, part de cereal i petites aportacions de carn o peix, com els arrossos i els guisats.
Ara que el menjar preparat es fa cada cop més present a les llars, Salvador també recomana a la gent gran no deixar de cuinar sempre que sigui possible: implica sortir al carrer per anar a comprar –millor fer-ho amb poques quantitats i sovint–, socialitzar, ordenar el rebost i preparar els àpats. "Sense haver de ser cuinetes es pot menjar d'una manera força bàsica i nutritiva", remarca la dietista-nutricionista de l'ASPCAT, i així tampoc cal recórrer a aliments precuinats. En cas d'haver-ho de fer, convé triar bé, perquè sovint poden contenir molta sal, sucre o greixos que no és el més adequat.