DO Empordà: mar i muntanya

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat, el reflex d’una tradició històrica catalana i europea que ara es promou amb la campanya 'Catalunya, on el vi és cultura. El valor del nostre paisatge, la riquesa del nostre vi'.

Una copa de vi D.O Empordà, am el Cap de Creus de fons
Redacció
03/12/2024
4 min

La Denominació d’Origen Empordà està situada a l’extrem nord-oriental del territori de Catalunya. Aquesta denominació d’origen engloba un total de 55 municipis entre l’Alt i el Baix Empordà –35 i 20 municipis respectivament.

El paisatge de l’Empordà i també els seus vins són una mostra dels seus contrastos, de mar i de muntanya, que fan d’aquest racó de Catalunya un lloc únic clarament marcat per la preeminència de la tramuntana.

L’Empordà és terra de carinyena i garnatxa. Aquestes dues varietats de raïm autòctones són, avui dia, les més plantades i la seva implantació no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta dels viticultors empordanesos. També el macabeu, el moscatell i el monestrell empordanès tenen un paper preeminent i han estat una aposta dels productors de la zona. L’Empordà és també una zona vitivinícola amb una riquesa única, ja que és una de les poques denominacions d’origen que produeix totes les varietats de carinyenes i garnatxes que existeixen.

Els cellers empordanesos són, majoritàriament, petits negocis familiars amb una llarga tradició en el maneig de les vinyes i en l’elaboració de vins. Actualment, una nova fornada de viticultors i enòlegs, amb un alt nivell de formació i de preparació i amb una gran capacitat, lidera els nous projectes vinícoles d’aquesta DO. L’Empordà combina les tècniques més modernes sense abandonar els coneixements més tradicionals per tal d’adquirir vins singulars i amb personalitat que són una translació al gust de què significa el paisatge i el caràcter dels empordanesos.

Tot plegat amb una forta presència, en la terra, els vins i també en els cellers de la tramuntana. El vent del nord marca la personalitat dels empordanesos i les empordaneses. Són homes i dones d’esperit lliure, passionals, intensos, creatius i amb una gran determinació.

La DO de l’Empordà compta amb un total de 1.850 hectàrees de conreu i 50 cellers. A Catalunya, en total, es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 de vi tranquil i 250 d’escumós– un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitza a Espanya i a l’exterior –principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya i els Estats Units.

A més de la DO Empordà, Catalunya disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Penedès, Catalunya, Costers del Segre, Tarragona, Pla de Bages i Alella.

La Ruta del Vi per l’Empordà

Recórrer les vinyes de l’Empordà és viatjar a través de la seva història. La cultura del vi a les terres empordaneses es remunta a l’antiga ciutat grega d’Empúries, el segle VI aC. Actualment, des de les faldes del Pirineu fins a les cales d’aigua cristal·lina de la Costa Brava es pot fer un gran viatge barrejat de cultura, paisatge i vi. La Ruta del Vi de l’Empordà compta amb la connivència de 31 cellers que tenen les portes obertes per a visites.

En el marc d’aquesta ruta, l’Empordà ofereix fins a 50 experiències en què el vi és el denominador comú i les combina amb fruits de mar, formatges, esmorzars rurals, experiències sensorials, olis d’oliva i xocolates, rutes gastronòmiques, el món de la bicicleta i desenes de combinacions més.

Des de Roses, Garriguelles, Peralada, Pals, Calonge, Sant Pere Pescador, Llançà, Mont-ras, l’Escala, Palamós, Figueres, Forallac; aquest mig centenar d’experiències recorren l’Alt i el Baix Empordà de nord a sud i des de l’interior fins a la costa per trobar un lligam entre el vi DO Empordà i algun altre element més de la terra empordanesa com pot ser la gastronomia o productes de proximitat de primera qualitat. Del total d’experiència, 33 d'aquestes experiències estan directament relacionades amb la gastronomia empordanesa i la xarxa de restaurants de primera de què disposa l’Empordà.

L’enoturisme a Catalunya

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra en destapar-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.

Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre els seus orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra.

En total, Catalunya disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè tastis les seves especialitats i, alhora, coneguis el seu context històric, social i cultural, que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.

En aquests més de 300 cellers, i també als 31 de la DO Empordà, podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista, coneguts com a catedrals del vi, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.

I és per tot això que podem dir que a Catalunya, el vi és cultura.

Espai Empar Moliner: DO Empordà

Sens dubte, un mar i muntanya

Quan els catalans parlem de “mar i muntanya” ja ens entenem. Ens referim als plats de la nostra cuina tradicional que contenen carn i peix a la vegada. És una manera molt poètica de definir aquesta idea feliç (diria que única al món), però és que el parlar de la cuina catalana és molt poètic: “Tira-hi un pensament de sal”, “posa-hi llet, per amorosir”, “els alls, que ballin”... Per això, quan parlem de la DO Empordà i diem que és “mar i muntanya”, estem fent servir aquesta expressió dels fogons per explicar-ne la literalitat. Estem dient que és una DO de muntanya, curulla de vinya, llepada pel mar. I en realitat, els “mar i muntanya” són els plats perfectíssims per als vins, únics, de la DO Empordà. El caràcter d’aquesta DO és irrepetible. No el trobareu enlloc.

A la DO Empordà és molt feliç la garnatxa, que allà és “el lledoner”, i també la carinyena. De fet, la DO fa una festa dilluns (amb un tast d’en Pitu Roca) per celebrar una nova incorporació: la carinyena grisa, o roja, com preferiu, al plec de condicions. És una varietat històrica. I, per tant, ara ja hi ha tot el Pantone de carinyenes: la blanca, la negra i la grisa o roja. I s’hi fa macabeu, moscatell i monestrell, que és una varietat que a mi em sembla vertical i recta i transcendent. Per a mi la monestrell és romànica.

Sempre ho dic: algunes de les vinyes més precioses del món són en aquesta DO. Veure les vinyes et fa entendre per què “Vinyes verdes vora el mar, ara que el vent no remuga...” Exactament, com escriu Sagarra i canta Llach. El vent remugador que les refresca és la tramuntana. El mar que els dona caràcter únic és el Mediterrani.

stats