El logotip de la DO Tarragona llueix una àmfora que sintetitza la presència mil·lenària de la vitivinicultura en aquesta denominació d’origen i també la vincula amb l’Imperi Romà i el seu llegat cultural. L’àmfora era el recipient de ceràmica que s’utilitzava en l’antiguitat per emmagatzemar i transportar el vi que s’exportava arreu d’Europa, on es feia constar la seva procedència geogràfica de la Tarraconense.
Geogràficament, la DO Tarragona se situa entre el riu Ebre i la mar Mediterrània. El clima típicament mediterrani i la marinada, el vent que bufa del sud-oest, tenen una gran influència sobre els vins que s’hi produeixen.
Els vins blancs s’elaboren principalment amb varietats autòctones, però cal destacar-ne el macabeu, l’aposta decidida per fer de la Denominació d’Origen Tarragona una DO singular. Tant els vins rosats com els vins negres, elaborats majoritàriament a partir de varietats de raïm com l’ull de llebre i la garnatxa, són ferms i aromàtics. També s’elaboren vins escumosos, a partir de mètodes tradicionals i ancestrals. Sense oblidar els vins Tarragona Clàssics, responsables del creixement del sector vitivinícola de la zona. Finalment, en aquesta DO també s’hi fan misteles, moscatells, vins rancis i el vi blanc, fet a partir de raïm sobremadurat.
Actualment, gairebé una trentena de cellers fan els seus vins dins les cooperatives modernistes projectades per arquitectes com Cèsar Martinell fa més d’un segle, en cellers familiars amb cinc generacions o en cellers nous impulsats en molts casos per joves enòlegs forjats a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
La DO Tarragona és formada per 27 cellers i 3.400 hectàrees de conreu de vinya. A Catalunya, en total, es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 milions de vi tranquil i 250 d’escumós–, un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitzen a Espanya i a l’exterior –principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya i els Estats Units.
A més de la DO Tarragona, Catalunya disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Penedès, Catalunya, Costers del Segre, Empordà, Pla de Bages i Alella.
La Ruta del Vi de la DO Tarragona
Fins a divuit cellers d’aquesta denominació d’origen s’han unit per crear la Ruta del Vi de la DO Tarragona. La ruta ofereix la possibilitat d’endinsar-se en una zona privilegiada per al cultiu de la vinya amb experiències singulars que mariden el vi amb la gastronomia, l’esport i la cultura. Propostes d’enoturisme, adreçades a diferents tipus de públic –parelles, grups, famílies– que busquen el gaudi i el tast de vins que parlen de paisatges que van des de Tarragona i la mar Mediterrània fins a l’interior rural del camp tarragoní, la serra de Prades i la vall del riu Ebre.
Els vins de la DO Tarragona no fan gaire soroll –encara–, però s'estan despertant i creixen amb força. La DO Tarragona té al darrere història antiga, un passat gloriós i una indústria potent de vermuts, de cooperatives, del gran riu i d’una cuina de producte excel·lent que mira a la mar i a l’interior.
L’enoturisme a Catalunya
Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra destapant-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.
Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre'n els orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra.
En total, Catalunya disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè en tastis les especialitats i, alhora, en coneguis el context històric, social i cultural, que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.
En aquests més de 300 cellers, i també als divuit de la DO Tarragona, podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista –coneguts com a catedrals del vi–, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.
I és per tot això que podem dir que a Catalunya el vi és cultura.
Espai Empar Moliner: DO Tarragona
L’“influent” Plini el Jove estimava els vins de Tarragona
El logo que distingeix la DO Tarragona és una àmfora romana, de color terra, amb tres franges ondulades blanques, com el mar. Perquè si parlem d’història, de vi al llarg dels segles, la província Tarraconense ha estat glossada pels primers “gastrònoms” de la humanitat: Plini el Vell trobava que eren els millors de l’imperi. I Plini el Jove, un “influent”, n’estimava els dolços.
Al segle XIX, els dolços de Tarragona s’exportaven a ultramar. Però la fil·loxera ho va canviar tot. Vinyes destruïdes, vinyes replantades. El moviment cooperatiu, tan fascinant i important, sorgeix llavors, i avui ens dona la possibilitat de visitar cellers modernistes preciosos. El 1910 es posa en marxa l’Estació Enològica de Reus, amb la primera Escola d’Enologia de Catalunya. La DO es crea l’any 1945, per cuidar els —alguns de vostès en recordaran el nom— Tarragona Clàssics.
Avui, aquesta estimada DO, presidida per una dona, a mitges científica a mitges apassionada, la Maria Rosa Blanch, posa al mapa del món el macabeu, la varietat emblema de la DO, la més plantada. Descobrir la DO Tarragona és descobrir aquest raïm únic, amb gust d’ametller i de pereres plantades vora el mar, ensumant-ne la brisa salada.