Especials 02/07/2012

El president Alberto Fabra dóna per "pràcticament estabilitzats" els incendis que assolen l'interior del País Valencià

El govern valencià encara no ha ofert dades sobre el nombre d'hectàrees cremades dels focs. 2.000 efectius terrestres i 30 d'aeris continuen treballant per controlar les flames. Fonts no oficials parlen d'entre 40.000 i 50.000 hectàrees cremades

Salvador Almenar / Efe
4 min
Bombers treballen en l'incendi al País Valencià / AFP

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha assegurat aquest dilluns que els incendis que assolen l'interior del País Valencià es troben "pràcticament estabilitzats". Fabra ha fet aquestes declaracions al lloc de comandament avançat de Iàtova (Vall d'Aiora), acompanyat del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i el ministre de Defensa, Pedro Morenés.

El president valencià ha indicat que a partir d'aquest moment es treballa per "recuperar la normalitat" a la zona i que s'engegaran els mecanismes d'ajut als afectats, en coordinació amb el govern espanyol. El ministre Arias Cañete no ha donat xifres sobre el nombre d'hectàrees cremades i ho ha ajornat fins que no estigui controlat tot el perímetre del foc, que ha determinat en 150 quilòmetres.

Els focs que afecten des de divendres una extensa zona de l'interior del País Valencià evolucionen de manera favorable, segons les darreres informacions ofertes per les autoritats valencianes i el govern espanyol.

L'incendi de Corts de Pallars es troba sense flames i els efectius refreden el perímetre, mentre que l'altre foc, el d'Andilla, evoluciona de manera favorable i si no canvien les condicions meteorològiques es podria estabilitzar sense flames en les pròximes hores.

Un total de 20 mitjans aeris i 1200 efectius terrestres treballen en el perímetre de l'incendi de Cortes de Pallars que afecta a dotze termes municipals: Cortes de Pallars, Dosaigües, Millars, Macastre, Iàtova, Montroi, Real de Montroi, Turís, Alborache, Tous, Llombai i Catadau. Pel que fa a l'incendi d'Andilla, hi treballen 650 efectius terrestres i 21 mitjans aeris en les tasques d'extinció, segons les dades ofertes per la conselleria de Governació.

El president Alberto Fabra, el ministre d'Agricultura Miguel Arias Cañete i el de Defensa Pedro Morenes, han visitat aquest dilluns la zona de Corts de Pallars i han mantingut una reunió al lloc de comandament avançat de Iàtova.

Fabra ha explicat als mitjans que la situació es troba "pràcticament estabilitzada" i ha remarcat les tasques dels efectius desplegats a la zona que han evitat que hi haguessin danys personals. El president valencià ha afegit que es treballa per "recuperar la normalitat" i que en breu es començaran les tasques de coordinació amb el govern espanyol per dotar d'ajuts els veïns afectats.

El ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, ha recordat les dificultats de l'extinció d'aquests incendis a causa de les condicions meteorològiques dels darrers dies. Cañete també ha assegurat que el consell de ministres aprovarà mecanismes d'ajut pels municipis afectats pels focs.

Milers d'hectàrees cremades, però sense dades oficials

Les flames haurien calcinat unes 50.000 hectàrees de diversos municipis, segons informen algunes fonts des del País Valencià. Per ara no hi ha cap confirmació oficial, ja que la Generalitat Valenciana vol esperar fins que el foc estigui controlat per fer-ne valoracions. Les úniques dades oficials disponibles fins al moment són les de la subdelegació del govern espanyol a València, que rebaixen les hectàrees cremades a unes 20.000. Les flames es troben a una cinquantena de quilòmetres de València i afecten 19 termes municipals.

Dos imputats per l'incendi de Cortes de Pallars

ser posats en llibertat provisional

Un detingut per l'incendi d'Andilla

Per la seva banda, l'home de 57 anys detingut com a presumpte autor de l'incendi d'Andilla passarà avui a disposició judicial.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), avui s'espera que el cel estigui poc ennuvolat o clar i que el vent bufi de component est, fet que podria afavorir les tasques d'extinció dels dos incendis.

Segons Aemet, les temperatures registraran avui un lleuger ascens respecte d'ahir i no s'espera que es produeixin precipitacions, ni avui ni en els pròxims dies.

Els incendis han obligat a tallar 14 carreteres comarcals de localitats com Sacanyet, Toràs, Teresa i Altura, a la província de Castelló, i el Villar, Figueroles de Domenyo, Oset, Gàtova, Macastre, Cortes de Pallars i Casinos, a la província de València.

D'altra banda, fonts de la Creu Roja han informat que durant aquesta nit de diumenge han atès prop de cinc-centes persones als albergs que han habilitat a les localitats de Torís, el Villar, Altura i Marines.

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, té previst reunir-se amb els ministres d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, i de Defensa, Pedro Morenés, a les 9.15 hores al lloc de comandament avançat (PMA) instal·lat a Iàtova.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, també es desplaça avui fins a la Comunitat Valenciana per conèixer de primera mà la situació dels incendis.

El conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha definit els incendis com "els pitjors dels darrers 20 anys".

L'incendi d'Andilla ha avançat el doble en només unes hores, segons la Unitat Militar d'Emergència que hi treballa, tot i la pluja que hi ha caigut. Els constants canvis de vent dificulten les tasques d'extinció d'un incendi que s'està "reforçant".

El vent de ponent que ha bufat des de primera hora del matí ha complicat molt la tasca dels bombers, tot i que poc abans de les 13 h hi ha hagut una treva gràcies a una discreta pluja que ja està cessant i un descens de les temperatures a la zona de l'incendi d'Andilla. Degut a això, alguns mitjans aeris s'han desplaçat cap a l'altre focus, a Cortes del Pallars, que segueix cremant amb intensitat.

La columna de fum ocasionada pels focs és tan gran que la cendra ha arribat fins a la ciutat de València i alguns punts de Catalunya, com les Terres de l'Ebre.

Dos incendis actius

En aquests moments, els dos incendis actius són el de Cortes de Pallars i el d'Andilla. El primer és el que està arrasant la part més important de la zona, i ja es considera l'incendi més important del País Valencià en els últims 10 anys. Va començar el passat dijous i des de llavors ja ha avançat 30 quilòmetres. En aquesta zona hi ha més de 1.300 bombers que lluiten contra les flames.

A la zona de l'incendi d'Andilla hi ha tres focus actius, un dels quals amenaça el parc natural de la serra de la Calderona i els bombers estan concentrant els esforços per evitar que les flames arribin a aquest paratge natural. Per això, han construït un tallafoc amb maquinària pesada.

Fins ara, més d'un miler de veïns han estat desallotjats, 900 pel foc de Cortes del Pallars i 200 més pel d'Andilla, però no es descarten nous desallotjaments si les flames continuen avançant.

La fumera que generen els dos incendis és tan gran que es pot veure des de l'espai. En una una imatge presa aquest divendres des del satèl·lit Terra de la NASA s'aprecia la gran columna de fum que desprèn el foc.

Dos imputats

ser posats en llibertat provisional

stats