Especials 07/09/2012

Duran entona ara el "tots a la manifestació" de la Diada i ell també hi serà

El líder d'Unió diu que "ja no és una marxa en pro de la independència, sinó d'afirmació catalanista" i admet que els fets dels darrers dies li fan tenir "més arguments" per fer la crida

Ara
2 min
LIDERATGE LONGEU  Duran es va presentar amb una candidatura que integrava dirigents sobiranistes com Toni Castellà i Pep Martorell -a la foto tots dos.

BarcelonaEl líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha consumat aquest divendres al matí el gir del seu partit en relació amb la manifestació de l'11 de setembre. Si bé al seu dia va sumar-se a la manifestació de forma tèbia i sense gaire convenciment −va afirmar que no hi anirien ni ell ni cap altre líder del partit i que Unió hi seria sense compartir el lema 'Catalunya, nou estat d'Europa'−, ara ha fet pública una carta web amb el títol "Tots a la manifestació".

Tots i també ell. Duran va dir al seu dia que no hi seria perquè hi havia ple al Congrés. Ara ha canviat d'opinió i participarà en una "jornada històrica. Ho vaig fer el 76 a Sant Boi i el 77 al passeig de Gràcia. Ara ho faré novament amb el convenciment que la mobilització del poble català en favor de Catalunya reforçarà el president i el pacte fiscal". La vicepresidenta, Joana Ortega, ja va anunciar aquest dijous que també hi seria, la qual cosa va deixar entreveure el canvi postura d'Unió.

Duran assegura que el debat al llarg del mes d'agost sobre la manifestació convocada per l'ANC i sobre el fet de si el president Artur Mas hi havia d'assistir o no, ha estat "una mica surrealista". Tot i admetre que la manifestació és explícitament independentista, Duran creu que, per la dimensió que ha agafat, ja no ho és, i que si fos així contravindria "les estratègies, prioritats i 'tempos' dels compromisos de CiU, i especialment del govern de Catalunya". Si hagués estat així, explica que "per coherència" el partit com a tal no hi aniria, "independentment que cada militant és lliure de fer el que cregui en aquest cas i que alguns, per coherència, podrien fins i tot portar la pancarta. Res a dir-hi!". "Ja no és la manifestació en pro de la independència. És un acte d'afirmació catalanista. Encara més: no cal ni ser catalanista per anar-hi. N'hi ha prou de ser català", afirma el líder d'Unió.

Duran explica que les declaracions de dirigents del PP els darrers dies, com ara les d'Alícia Sánchez-Camacho, l'han animat a canviar la seva posició i donar "més arguments" per fer una crida que cap dirigent o militant d'Unió es quedi a casa l'Onze de Setembre.

stats