Saló de l'Ensenyament

L’orientació, al centre de la 32a edició del Saló de l’Ensenyament

L’esdeveniment concentra l’oferta formativa més actualitzada, així com prop de 150 activitats per orientar i acompanyar l’estudiant en la presa de decisions del seu itinerari acadèmic i professional

4 min
Una imatge del Saló de l'Ensenyament de l'any passat.

Un any més, i ja són 32, el recinte de Montjuic de Fira de Barcelona serà l’epicentre de la més àmplia oferta educativa destinada a acompanyar els estudiants en la tria del seu recorregut acadèmic i professional. Després de tres edicions amb restriccions per la pandèmia, el Saló de l’Ensenyament 2023 se celebrarà en condicions de plena normalitat i reunirà, del 15 al 19 de març, prop de 200 expositors universitaris, centres d’ensenyament i acadèmies de l’àmbit públic i privat. Els visitants que hi podran trobar una oferta actualitzada de graus universitaris, formació professional (FP), estudis superiors, estudis complementaris, batxillerat, art i idiomes, segons detalla una nota de l’organització.

De la mateixa manera que el Saló s’ha consolidat com un espai de referència amb relació a l’oferta educativa, alumnat, famílies i professionals de l’educació també hi trobaran un ampli ventall de propostes destinades a l’orientació (al voltant de 150), entre les quals assessorament personalitzat, visites guiades, xerrades, tallers, espais d’autoconsulta, materials d’orientació i un servei d’assistència d’atenció telefònica i en línia. I és que aquest any, i com ja s’ha anat fent en les darreres edicions, el Saló de l’Ensenyament reforça els serveis d’orientació, i ho farà incrementant el nombre de professionals de la psicologia i la pedagogia perquè “l’acompanyament al visitant sigui el més precís i personalitzat possible”, com destaca la directora de la trobada, Laura Pararols, a més de dotar-lo de les eines necessàries perquè pugui elaborar una tria ben fonamentada.

Més interès en la FP

Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb el departament d’Educació i el departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, la trobada es destina a l’alumnat a partir de 3r d’ESO, tenint en compte que el gruix de consultes que atenen els serveis d’orientació són de nois i noies que es troben en moments de transició acadèmica, és a dir, de l’educació obligatòria a la postobligatòria o bé de batxillerat cap a la universitat o a un cicle formatiu de grau superior (CFGS). Segons Pararols, un percentatge important d’aquestes consultes se centren en la FP, una opció formativa que encara arrossega cert estigma malgrat les bones dades d’inserció laboral que presenten els seus titulats.

“L’alumnat cada vegada té menys prejudicis a l’hora d’escollir un cicle formatiu, però per part d’algunes famílies encara hi ha recels”, apunta Jordi Truñó, director pedagògic de FP de l’Escola Pia Santa Anna Mataró. Segons Truñó, el Saló de l’Ensenyament és una oportunitat perquè els estudiants prenguin decisions argumentades tenint en compte múltiples factors de tria: “Quan tenim l’espai per poder orientar i informar bé, posant totes les cartes sobre la taula, aconseguim que l’alumnat, i les seves famílies, puguin acabar decidint amb el màxim criteri possible i contemplant totes les alternatives viables”, recorda.

Des de l’Intitut Manolo Hugué de Caldes de Montbui, el seu director, Jaume Balart, comparteix l’opinió de Truñó: “La gran majoria del nostre alumnat no pensa en la FP i acaba matriculant-se a batxillerat. El fet d’anar al Saló de l’Ensenyament els obre les portes per veure diferents realitats més enllà dels estudis de batxillerat”, explica.

Orientar des de la proximitat

A més d’incrementar el nombre de professionals vinculats a l’orientació, la fira educativa oferirà enguany més punts d’orientació personalitzada. Es tracta d’un servei molt demanat i que recuperarà l’acompanyament més directe, com destaca Gemma Latorre, directora de l’àrea de projectes educatius i orientació de D’EP Institut: “Poder assessorar des de la proximitat, sense mascareta, oferint aquest punt de trobada que els joves necessiten és important”.

Als múltiples factors que dificulten avui prendre una decisió sobre el futur acadèmic (oferta formativa fragmentada, desconeixement del món de les professions, condicionants visibles i no visibles, etcètera) cal afegir-hi el context de postpandèmia, que com descriu Latorre complica encara més tot el procés: “Després d’una crisi mundial com la pandèmia, estem demanant als joves que projectin el seu futur, i quan hi ha aquest grau d’incertesa els resulta molt més difícil”. En aquest sentit, Latorre anima a participar en els serveis d’orientació del Saló, una oferta gratuïta que any rere any incrementa la seva demanda.

UN SALÓ AMB VOCACIÓ DE SERVEI

Formació: Prop de 200 expositors on informar-se sobre l’oferta educativa més completa i actualitzada.

Orientació: Es reforcen els serveis destinats a ajudar en la presa de decisions. S’hi concentren al voltant de 150 propostes.

Més material orientador: A més del kitbox El teu Saló escoles, adreçat a professorat i professionals de l’orientació, s’ofereix el kitbox: El teu Saló famílies. Ambdós recursos els ha elaborat D’EP Institut i es poden descarregar en línia des de la web del Saló, www.ensenyament.com.

Aula de Tecnologies Multimèdia: Un espai on s’aglutinen activitats i demostracions vinculades amb la realitat virtual, les noves tecnologies, els videojocs i les tecnologies multimèdia.

Espai Ciència: Iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI) en col·laboració amb Fira de Barcelona. S’hi ofereix una programació continuada formada per activitats divulgatives, experiments científics, tallers i kahoots.

Saló dels Idiomes: Per a tots els visitants interessats en aquest àmbit formatiu, amb propostes de cursos i estades a l’estranger.

Activitats esportives: La Plaça de l’Univers del recinte firal concentrarà un conjunt d’activitats i demostracions esportives a l’aire lliure.

NO ET PERDIS LA FES!

Del 15 al 17 de març se celebrarà la Fira Internacional d’Empreses Simulades, un esdeveniment organitzat per la Fundació Inform en el qual l’alumnat format segons el mètode SEFED (Simulació d’Empreses amb Finalitats Educatives) pot posar en pràctica les habilitats i coneixements apresos, utilitzant els mateixos mètodes i eines d’una empresa real.

stats