Contingut patrocinat

Una escapada de conte al bell mig dels Pirineus

Amb una riquesa paisatgística i cultural com pocs altres territoris, la Val d’Aran es perfila com una destinació molt versàtil per a els pròxims mesos. Coneix els seus atributs!

Redacció
3 min
Escapa't a la Val D'aran, al bell mig dels Pirineus, una destinació molt versàtil per aquests propers mesos.

La barrera natural que conformen les altes muntanyes que envolten el territori explica no només la climatologia de la Val d'Aran, sinó també la seva relació amb les comarques veïnes i la seva història, encapçalada per la llengua i la cultura occitana i uns lligams molt més evidents amb França que amb la península Ibèrica. Els 620 km² que ocupa, amb un 30% de la superfície per sobre dels 2.000 metres d’altitud, són una successió de tresors naturals que no deixen ningú indiferent. Començant per l’aigua, un dels màxims exponents del paisatge aranès, que ara al maig està en ple desglaç, la qual cosa es fa especialment palès al circ glacial de Colomèrs, el més espectacular del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici conformat al seu torn per més de 50 estanys, o al circ glacial de Saboredo. Encara en clau d’aigua, el visitant també podrà contemplar estanys com el de Liat, el de Bacivèr o el de la Restanca, així com el Lac de Mar –també al parc nacional– o les cascades de Molières, Es Uelhs deth Joeu, Salt d’Arbaet o Saut deth Pish. Si l'una impressionant, l'altra encara més. 

Paratges naturals per practicar turisme esportiu

La riquesa paisatgística de la Val d’Aran, però, no només es redueix als seus recursos hídrics, on es pot practicar ràfting durant diverses èpoques de l’any, sinó que s’estén per boscos com el de Carlac, el de Conangles i el de Baricauba, tots ells plens de faigs, avets i roures, així com de grans prats verds banyats per llacs i rius. Un patrimoni natural que es pot descobrir a peu, a través de rutes amb diversos graus de dificultat, a més de les que discorren pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o les rutes rurals. Els més experimentats tenen al seu abast, tanmateix, les grans rutes o les ascensions a diverses muntanyes del territori amb cims de més de 3.000 m.

La Val d'Aran és un paratge natural on podreu practicar turisme esportiu

Qui ho prefereixi, podrà descobrir la natura aranesa en bicicleta, bé a través de les rutes BTT, les trail enduro, els ports de muntanya –els quals permeten canviar la natura per l’asfalt– o l’eBike familiar, del qual gaudiran per igual grans i petits. Val a dir que durant l’estiu, tot i no haver-hi neu, l’estació de Baqueira obre part de les seves instal·lacions, en concret un parell de telecadires, perquè els visitants puguin pujar fins allà i descobrir la seva magnitud bé a peu o bé en bicicleta.

Per a totes les edats

Les rutes ciclistes que discorren per la Val d’Aran, aptes per a tots els públics, no són l’únic atractiu que troben les famílies que visiten la zona any rere any. Aquestes també gaudiran visitant cadascun dels 33 pobles que conformen la vall, d’estrets carrers i cases fetes de fusta, pedra i pissarra, plens de racons màgics i d'edificis i esglésies romànics, on observar l’empremta del temps. 

La Val d'Aran és una escapada pensada per a totes les edats, en què els més petits podran descobrir els animals del paratge natural

I no només això, ja que hi ha dues activitats que representen la cirereta del pastís per al públic familiar que visita la vall. D’una banda, Naturaran, a Les, un parc d’aventura entre els arbres, ple de circuits multiaventura i tirolines de diferents dificultats, i de l’altra, Aran Park, el parc de fauna de la Val d’Aran, ubicat a Bossost, en un marc de natura salvatge on descobrir la fauna i la biodiversitat d’alta muntanya. Allà tota la família podrà observar ossos, linxs, llúdries, llops blancs i grisos, marmotes, cérvols i ungulats, tots ells en semillibertat. Una experiència única que ajuda a embolcallar la visita a la Val d’Aran.

Per llepar-se'n els dits

L’olla aranesa és el plat més representatiu de la Val d’Aran, però ni molt menys l’únic. Propis i estranys se sorprenen d’allò més amb elaboracions com el civet de senglar, el confit d’ànec, les patarnes –sopa de pa i patata–, el pollastre a la coquèla o la truita de riu a les fines herbes. Uns plats per llepar-se'n els dits que es poden rematar amb postres com els tronquets, els crespèths, les mores, maduixes, aranyons i gerds al capdavant. L’hort, la caça o la pesca proveeixen la gastronomia aranesa de productes d’una qualitat excel·lent els processos d’elaboració dels quals poden conèixer-se de primera mà a través de visites concertades a empreses com Hormatges Tarrau (formatge), Caviar Nacarii o Refu Fàbrica Alternativa (cerveses artesanes).

www.visitvaldaran.com

stats