Especials 11/11/2011

10 frases de l'entrevista d'ETA al 'Gara'

Tres setmanes després de l'anunci de cessament definitiu de la violència, el diari basc publica una entrevista a dos portaveus de la banda. Parlen de les negociacions, de les víctimes i de les condicions a la solució del conflicte. També citen Rajoy i expliquen les sensacions que té la banda després del comunicat

Ara
3 min
Un fet històric com el comunicat d'ETA pot ser un breu en molts llocs.

BarcelonaEl diari Gara ha publicat aquest divendres una entrevista a dos portaveus d'ETA, tres setmanes després que la banda anunciés el cessament definitiu de la violència.

En l'entrevista, els portaveus asseguren que ETA condiciona el desarmament a l'acostament dels presos i a la "desmilitarització" del País Basc, i que renuncia a seure "en una taula de negociació política".

Les deu frases més significatives

1. Les condicions per al desarmament. "La qüestió de les armes està inclosa en l'agenda de la negociació entre ETA i l'Estat". "Hi ha tres temes principals: el retorn a casa de tots els presos i exiliats polítics bascos, la inutilització de les armes d'ETA i la desmilitarització d'Euskal Herria". "El procés de diàleg podria començar demà mateix si els governs [espanyol i francès] donen una resposta positiva".

2. "Recollir els fruits": "En aquests 50 anys la lluita armada ha fet la seva aportació per arribar al gran moment en què ens trobem i per generar les condicions existents (...). Per això ETA ha pres aquesta decisió, per recollir els fruits d'aquests anys de lluita i posa-la al servei de l'estratègia".

3. "ETA sobretot és el poble": "El discurs de la derrota és part de l'estratègia dels estats, per provocar desànim en l'esquerra abertzale. Però la realitat és una altra (...). L'esquerra abertzale no ha variat els seus objectius polítics, no ha deixat de lluitar". "S'acumulen molts sentiments". "Perquè ETA no som tan sols els membres que en formem part. ETA, sobretot, és del poble".

4. "S'ha seguit el guió preestablert": "Es pot dir que [les reaccions a la declaració], en la majoria dels casos, han seguit el guió preestablert".

5. Sobre Mariano Rajoy: "Trenca amb el discurs negatiu, agressiu i sense sentit que havia tingut fins ara. Ha d'actuar amb responsabilitat i se suposa que així ho ha entès".

6. Sobre les converses amb el govern espanyol i el PP: "No s'ha produït cap reunió directa entre ETA i el govern espanyol. Tot i això, podem dir que, en els últims mesos, hem tingut un coneixement mutu i, que nosaltres sapiguem, el PP n'està al corrent". "França és part del conflicte i ha de tenir una participació directa en la seva resolució".

7. Qui és millor que governi, PSOE o PP: "Quin sigui el partit que gestioni el govern espanyol [després de les eleccions generals] no suposa una variable decisiva. A més, en comparació amb la posició del PP, no es pot dir pas que el govern del PSOE hagi mostrat una voluntat especial per a escometre la solució democràtica del conflicte".

8. "No som insensibles". "La víctima principal del conflicte és Euskal Herria, un poble que han volgut fer desaparèixer i que estat agredit contínuament". "La confrontació armada de les últimes dècades ha causat molt patiment, sens dubte. També les accions d'ETA. No som insensibles".

9. La presència policial a Euskadi. "El final de la confrontació armada no es podria entendre si Euskal Herria continua plena de forces armades". "Perquè quin seria el seu objectiu si no és l'amenaça de conculcar la voluntat de la ciutadania basca? Quina seria la seva funció si no és la persecució de l'activitat política de l'independentisme?" Si la solució ha de ser democràtica, no ha d'estar sota l'amenaça de forces armades".

10. Dret a decidir. "L'objectiu de les negociacions hauria de ser un acord democràtic que reculli una formulació pactada del reconeixement d'Euskal Herria i el dret a decidir. Així, tots els projectes polítics serien materialitzables, inclosa la independència".

stats