Eurocopa 2016

L’últim avís per a Rússia

La UEFA l’exclourà si hi torna a haver incidents, mentre França comença a detenir i expulsar els implicats

Martí Molina
3 min
Artem Dzyuba i Fedor Smolov durant l’entrenament de la selecció russa a Lilla.

BarcelonaEl comitè de disciplina de la UEFA va acordar que desqualificaria Rússia de l’Eurocopa si es tornen a produir incidents entre aficionats com els que hi va haver a Marsella. En concret, si hi ha baralles a l’interior dels estadis on el conjunt rus ha de jugar durant la competició. A més a més, li imposa una sanció de 150.000 euros. Tot això el mateix dia que la policia francesa va identificar i detenir una quarantena d’aficionats russos, acusats d’estar involucrats en la baralla del cap de setmana, i que seran expulsats del país imminentment.

Aquesta exclusió amb asterisc -la sentència és ferma però només s’aplicarà si es reincideix a l’interior dels estadis-és la principal mesura que va prendre l’òrgan rector del futbol europeu per mirar d’eradicar els episodis de violència que s’han viscut en la primera setmana de competició. En definitiva, un últim avís per a Rússia, que aquesta tarda disputa el segon partit del torneig contra Eslovàquia (15 h, Uefa.com), en què els russos necessiten guanyar per encarar la classificació per a la següent ronda de l’Eurocopa.

La pilota, però, queda en un segon terme. Les autoritats franceses han responsabilitzat els seguidors d’aquest país de ser els principals instigadors dels aldarulls de Marsella amb hooligans anglesos, en què van participar entre 400 i 500 seguidors -sumant-hi els dos bàndols- i que va acabar amb més d’un centenar de detencions i 35 ferits, un d’ells, un anglès de 51 anys, en estat crític.

“Acceptem el veredicte, però considerem que la sanció és massa severa -responia la Federació Russa de Futbol a través d’un comunicat-. Els milions de seguidors del nostre país no han de patir les conseqüències de les accions de determinats individus”. A Rússia la postura oficial és clara i contundent en contra de la violència. De fet, el Kremlin es va afanyar a condemnar els actes de violència, sobretot després que alguns alts càrrecs, com el cap del comitè d’instrucció, Vladímir Markin, qualifiqués els seguidors que van participar en la baralla de “persones com Déu mana”. “No puc compartir aquestes declaracions dels meus col·legues, que no representen de cap manera les postures oficials”, aclaria Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin.

França treballa contra rellotge perquè no es tornin a repetir els incidents i ha aplicat diferents mesures d’urgència. Una d’elles, la restricció de la venda d’alcohol, que queda prohibida en algunes seus del torneig des del dia abans de la celebració dels partits que es considerin de risc. Per ara, les ciutats que apliquen la norma són, a més de la mateixa Marsella i Lens -aquesta va decidir aplicar-la des del primer dia-, Tolosa i Lió.

40 russos seran expulsats

Fins ara la policia francesa només havia pogut identificar i detenir alguns dels aficionats anglesos, que en alguns casos van ser expulsats de França de manera imminent. Ahir es van començar a identificar i detenir alguns dels seguidors russos acusats d’estar involucrats en la batalla campal, en total una quarantena, segons va detallar Bernard Cazeneuve, ministre de l’Interior francès, que va donar detalls del cas durant la sessió de control del govern a l’Assemblea Nacional.

Cazeneuve va precisar que, per identificar els presumptes autors, s’havien utilitzat fotografies i vídeos. De fet, ahir mateix es va penjar a la xarxa la gravació d’un seguidor rus que havia participat a la batalla amb una GoPro.

Les principals detencions -unes trenta- es van fer a Mandelieu, a prop de Canes, i la resta s’haurien produït després d’interceptar un autocar amb seguidors russos. Se’ls farà fora del país, el mateix càstig que als anglesos detinguts. “Seran expulsats perquè algunes d’aquestes persones no poden estar en territori nacional francès”, afegia el primer ministre, Manuel Valls.

stats