Contingut patrocinat
Especials 02/02/2023

La fira Barcelona Wine Week reunirà 800 cellers i 70 segells i denominacions vitivinícoles

Del 6 al 8 de febrer, Fira de Barcelona acollirà el que s’ha convertit en el saló de referència del vi espanyol de qualitat

Redacció
3 min
Imatge de l'edició de l'any passat de la Barcelona Wine Week.

La fira Barcelona Wine Week (BWW) arriba a la tercera edició amb més cellers i més segells i denominacions vitivinícoles. Organitzat per Fira de Barcelona, aquest esdeveniment reunirà  del 6 al 8 de febrer 827 cellers, un 27% més respecte del 2022, i 70 denominacions d’origen i altres emoreses de qualitat al recinte Montjuïc de la Fira. El programa també s’ha enfortit amb activitats d’envergadura, així que els tastos, les ponències i els maridatges seran tres dels pilars de nivell de BWW. Algunes de les ponències que destaquen són les que protagonitzaran els Masters of Wine, que és el nom que rep la màxima distinció al coneixement sobre vins: Norrel Robertson, que des de 2003 produeix els seus vins a Calatayud; Fernando Mora, amb vinyes a Aragó, i Andreas Kubach, director de Península Viticultors, amb cellers a la Rioja Alabesa.

“Per al sector és la primera gran cita firal de l’any, i arriba amb el propòsit de visibilitzar la riquesa de sòls del país, analitzar els reptes de futur de la indústria vitivinícola i oferir-li oportunitats de negoci tant en el mercat nacional com en l’internacional”, ha afirmat Javier Pagés, president del saló i de la DO Cava en la roda de premsa en què s’han presentat totes les novetats de l’edició d’enguany.

Els tastos, les ponències i els maridatges seran tres dels pilars de nivell de Barcelona Wine Week.

"Un fòrum de negoci"

Per continuar, a més dels atractius per al visitant, per al sector, BWW és “un fòrum de negoci”, una manera de fer xarxa amb el sector, perquè “reunirà professionals i decisors de compra de grups de gran distribució, importadors de reconegut prestigi, centres majoristes, distribuïdores especialitzades, detallistes i botigues gurmet”. En aquest sentit, els organitzadors indiquen que han convidat “prop de 1.800 compradors clau de vi espanyol”, procedents tant de l’Estat com també del Regne Unit, el Canadà, Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica, la Xina, el Brasil o el Japó. “També han confirmat assistència els representants de tots els grans grups de distribució del país a més de cadenes hoteleres, grans grups de restauració organitzada i restaurants”, afirmen.

Per al visitant professional, el saló BWW és l’oportunitat també de conèixer elaboradors, parlar-hi, i també tastar-los maridats amb bona gastronomia. Tres cuiners, amb restaurants a Barcelona, hi cuinaran platets. Seran els cuiners Tomás Abellan, del Bar Alegria; Alessio Biangini, del Cecconi’s, i Josep Maria Kao, del Kao. En aquest sentit, el saló del vi també s’ha associat amb locals de prestigi de la ciutat (sota el projecte “BWW Likes The City”) perquè les propostes de maridatges continuïn fora del saló. Es tracta dels restaurants Àbac, del xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin; Hermanos Torres (tres estrelles Michelin); Moments, de Raül Balam, dins de l’Hotel Mandarin Oriental, amb dues estrelles Michelin; Virens, de Rodrigo de la Calle; Windsor i La Balsa, entre d’altres.

A més de la bona gastronomia, un dels grans atractius de BWW és l’espai anomenat BWWHub, on ponents provinents d’arreu del món impartiran tastos, conferències i taules rodones, en què debatran temes tan cabdals per al sector com són la sostenibilitat, la innovació o la digitalització als cellers. “S’analitzaran reptes com la gestió de sòls de vinya davant el canvi climàtic, els beneficis de l’ecodisseny, noves vies de reutilització d’ampolles, la transformació digital de la viticultura, la protecció de les vinyes velles del país o com comunicar millor el vi espanyol”, expliquen els organitzadors.

Per acabar, entre les personalitats més destacades que participaran a BWW, hi ha el cuiner José Pizarro, propietari de sis restaurants a Londres, que explicarà els plats que prepara a la capital del Regne Unit, protagonitzats amb productes de l’Estat; els sommeliers multipremiats i, a més, reconvertits en elaboradors Xavi Nolla (que alhora és qui ha coordinat gran part dels tastos i ponències del saló), Bruno Murciano, Guillermo Cruz i Sergi Figueres, que faran un tast conjunt, i també hi haurà sessions en què elaboradors de gran prestigi explicaran la història del seu celler. És el cas per exemple de la sessió “Els savis del terroir”, que reunirà els viticultors René Barbier, de la DOQ Priorat, César Saldaña i Felipe Blanco. O bé la del conegut elaborador Álvaro Palacios, el qual, juntament amb el seu nebot, Ricardo P. Palacios, explicarà l’experiència amb els terres que han cultivat, tant a la DOQ Priorat com a El Bierzo.

La fira Barcelona Wine Week és de cabdal importància a l’Estat, el tercer productor més gran de vi del món (amb 40,5 milions d’hectolitres el 2022), el primer exportador en volum i el tercer en valor (més de 2.900 M€ exportats el 2021). 

stats