Microsites Formació 19/03/2021

Un “pàrquing intel·ligent” de recàrrega de patinets elèctrics amb energia solar i eòlica

Dos estudiants de FP han ideat aquesta innovador projecte, que ha estat distingit amb el premi Don Bosco 2021 al millor treball d’Investigació en Enginyeria

2 min
Èric Santiago i Miguel Murillo, alumnes de grau mitjà dels Salesians de Sarrià, amb el seu professor

“No haver de tornar mai més a casa amb el patinet plegat!” Aquest era l’objectiu de l’Èric Santiago i el Miguel Murillo en el moment de plantejar-se crear algun sistema per poder carregar un patinet elèctric de manera ràpida i senzilla i sense necessitat de recórrer a l’electricitat convencional. El resultat ha sigut la proposta Switch & Green Mobility, el nou “pàrquing intel·ligent” de recàrrega neta ideat per aquests dos joves estudiants del grau mitjà de Mecanització i del grau mitjà d’Instal·lacions en Telecomunicacions de l’escola Salesians Sarrià de Barcelona.

El pàrquing actua com una estació de càrrega que treu el màxim partit de les energies renovables i genera energia neta. Consta d’un dispositiu de càrrega que utilitza electricitat generada exclusivament per panells fotovoltaics i per un aerogenerador, que converteix l’energia cinètica del vent en energia elèctrica. El Switch & Green Mobility té forma d’estructura metàl·lica tubular i està pensat per integrar-se en un mòdul d’aparcament, la qual cosa fa possible una doble funció (estacionament més càrrega). Cada usuari hi pot accedir a través d’una identificació amb clau electrònica. La unitat prototip s’ha creat per a l’aparcament d’un patinet amb la idea que, en funció del nombre d’usuaris (escola, universitat, empresa, barri), s’hi puguin afegir més mòduls.

El treball dels dos estudiants s’inspira en la necessitat de desenvolupar idees innovadores que facilitin la mobilitat sostenible en entorns urbans, i amb ella, una reducció progressiva de la contaminació. A mitjà termini l’objectiu seria implantar-ho al seu centre: “La idea va sorgir després de fixar-nos que molts companys venien en patinet elèctric de fora de la ciutat i que quan arribaven a l’institut no podien carregar-lo. Ara caldrà acabar-lo i poder-lo fer realitat a l’escola per contribuir així a la mobilitat sostenible”, expliquen. “Després d’aquest grau mitjà, que acabem al mes de maig, ens agradaria continuar estudiant i accedir al mercat laboral aportant idees vinculades a la mobilitat verda”, conclouen.

L’escola Salesians Sarrià ofereix actualment 10 cicles de grau mitjà i 10 de grau superior. El centre desenvolupa projectes i treballs que han estat reconeguts per diverses institucions i associacions.

stats