Especials 14/03/2013

El nom oficial del Papa és Francesc, a seques

El Vaticà aclareix que només serà Francesc I quan hi hagi un Francesc II

Ara
2 min
Web oficial del Vaticà

BarcelonaEl nou papa es diu Francesc, i no Francesc I, com se li ha dit en els primers moments. El Vaticà ha aclarit que oficialment Jorge Mario Bergoglio serà conegut com el Papa Francesc. De fet, quan el cardenal Jean-Louis Touran ha anunciat la seva identitat des del balcó a la plaça de Sant Pere, l'ha anomenat Francesc, a seques, sense l'ordinal ni el número romà.

A la web oficial del Vaticà, el nom que hi apareix és Franciscum, en llatí, també sense ordinal.

La confusió de les primeres hores és normal, perquè a Joan Pau I se'l coneixia amb l'ordinal. Un error, però, segons diu ara el Vaticà, perquè tradicionalment el primer papa que fa servir un nom no fa servir número. El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha dit que la polèmica desapareixerà en el moment que un altre papa esculli el nom de Francesc. "Es convertirà en Francesc I quan s'esculli un Francesc II", ha dit.

El papa Francesc és el primer pontífex que escull un nom inèdit des de l'any 1978. Joan Pau I va escollir llavors el seu nom en honor als seus predecessors, Joan XXIII i Pau VI. Després ja cal remuntar-se a l'any 913, amb el papa Landó (a qui, per cert, la Viquipèdia anomena Landó I).

No només li han dit Francesc I els mitjans de comunicació. L'agència oficial de notícies del Vaticà ha arribat a fer dos tuits [aquest i aquest] amb el nom de Francesc I.

I fins i tot a la web de l'arquebisbat de Barcelona el nom oficial que hi apareixeria encara aquest dijous al matí era el de Francesc I.

http://www.youtube.com/watch?v=rQCsHE8EZ98&feature=youtu.be

stats