Patrimoni
Especials 03/10/2022

La Fundació ”la Caixa” i la Generalitat impulsen la recuperació d’11 monuments del gòtic català

La col·laboració es vehicula a través del programa ‘Temps de Gòtic’, que suma una dotació de 6,34 milions d’euros invertits íntegrament per l’entitat

Redacció
2 min
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán.

La Fundació ”la Caixa” i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya col·laboren per recuperar onze monuments del patrimoni català a través del programa Temps de Gòtic. El projecte, finançat íntegrament per la Fundació “la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros.

L’objectiu del programa és posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo en els àmbits cultural, social i econòmic. 

Els monuments

La primera de les accions d’aquest projecte que veu la llum és la de la Seu de Manresa, de la qual s’ha restaurat integralment el frontal florentí.

D’altra banda, s’està acabant el projecte d’obra de l’antic Palau Episcopal, avui Museu d’Art de Girona, en el qual es preveu crear una nova coberta per al saló del tron, amb adequació de la lluerna adjacent. Igualment, es faran actuacions a la resta de cobertes. També es crearà un nou accés amb el propòsit de suprimir barreres arquitectòniques. 

En tercer lloc, en fase de licitació de les obres hi ha el projecte per restaurar el claustre gòtic del Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp) i la restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa. La resta d’actuacions d’aquest programa seran a l’Església Sant Llorenç de Lleida, l’Antic Hospital de Cervelló (Baix Llobregat), l’Església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), l’Església de Sant Domènec de Girona i el Castell de València d’Àneu (Pallars Sobirà), així com la Catedral de Santa Maria i els Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, que es troben encara en fase d’aprovació del projecte.

Col·laboració estreta

Des de 2008, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació ”la Caixa” han treballat conjuntament per recuperar patrimoni català a través de quatre grans programes de col·laboració dirigits a realçar alguns dels monuments més valuosos i emblemàtics de Catalunya.

En total, l’entitat ha destinat 34 milions d’euros a recuperar patrimoni català a través de quatre projectes, que són Romànic Obert (81 monuments i 18,27 milions d’euros), Cellers Cooperatius (8 cellers i 3,62 milions d’euros), Temps de Gòtic (11 monuments i 6,34 milions d’euros) i Patrimoni en Acció (11 actuacions i 5,8 milions d’euros), els dos últims vigents ara mateix.

Ús i coneixement

Aquests programes han nascut també per fomentar l’ús i el coneixement d’aquest patrimoni i oferir a tots els ciutadans una manera diferent de veure’l i viure’l mitjançant l’acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis.

L’acord de col·laboració s’inscriu en la política de totes dues institucions de cooperar en la realització conjunta d’iniciatives d’interès social i cultural, mitjançant un conveni, i s’emmarca en la línia d’actuació conjunta impulsada pel Govern de la Generalitat i la Fundació “la Caixa”, dirigida a posar en valor i adequar monuments catalans de notable interès arquitectònic i artístic.

stats