Gas Natural Fenosa llança el primer sistema de transferència de GNL flotant universal del món

Direct Link permetrà portar el gas natural liquat (GNL) a illes i països petits on no arribava

2 min
Imatge de la plataforma Direct Link al costat d'un vaixell metaner / GAS NATURAL FENOSA

Gas Natural Fenosa ha llançat el projecte DirectLink LNG, el primer sistema flotant de transferència de GNL (gas natural liquat) universal del món. La companyia, que el va presentar al gener, revoluciona amb aquesta iniciativa el sector mundial del GNL de petita i mitjana escala, amb la qual cosa respon a les necessitats del mercat. Aquesta infraestructura és un sistema flotant, reconegut amb diferents patents i en exclusivitat, que consisteix en una plataforma amb un sistema d’unió compatible amb qualsevol tipus de vaixell metaner. Un cop connectat al vaixell, el gas natural liquat és transferit de forma segura i eficient a terra, a través d’unes mànegues criogèniques flotants. Es tracta d’un projecte innovador, ja que pel seu baix cost, mínim impacte ambiental i el fet que no necessita infraestructura fixa al mar pot obrir la porta a nous mercats amb necessitats de subministrament de petita i mitjana escala.

Gràfic explicatiu de com funciona Direct Link

Per a José Miguel Moreno Blanes, director de I2T Energía y Sostenibilidad i director del projecte Direct Link LNG, la infraestructura representa “una solució única” que permetrà “revolucionar el mercat de petita i mitjana escala de gas natural liquat els pròxims anys i a escala mundial” i satisfer així les demandes de present i de futur dels clients.

Beneficis

I és que, a banda que no demana infraestructura fixa al mar, el Direct Link LNG tampoc necessita costoses infraestructures fixes en la recepció, com ara un port o un pantalà. Els principals destinataris –però no únics– són clients que requereixen subministrament de gas natural en ubicacions on avui en dia no és econòmicament o mediambientalment viable; així, aquesta energia arriba a indrets remots o de difícil accés, cosa que facilita l’obertura de nous mercats, sempre amb un impacte mediambiental mínim.

A més, aquesta solució no requereix tampoc cap modificació en els vaixells metaners existents i permet reduir per al mercat i per als destinataris els temps d’accés a una font d’energia econòmica, segura i respectuosa amb el medi ambient.

Participació de Gas Natural Fenosa

L’aposta de Gas Natural Fenosa, implementada en col·laboració amb l’empresa de solucions tecnològiques noruega Connect LNG –i amb 150 tècnics de 7 nacionalitats diferents–, ha sigut dissenyada i fabricada en un temps rècord, tot just sis mesos, en unes drassanes de Brevik (Noruega). Des d’allà, la plataforma va ser remolcada fins a la població de Herøya, on es va fer la primera operació de descàrrega amb un èxit absolut que va demostrar-ne la funcionalitat, la versatilitat i la ràpida posada en servei.

Aquest nou sistema de transferència de gas ofereix una reducció de costos de fins a un 50% i es pot instal·lar en un terç del temps necessari per construir una terminal convencional. A més, compleix els estàndards més alts en seguretat, sotmesa com ha estat a una revisió completa per part de la societat DNVGL, líder mundial en la classificació, verificació i gestió de riscos tant de la indústria marítima com del sector dels hidrocarburs.

stats