Patrocinat |
Fira de Barcelona

Gastronomic Forum Barcelona posa en valor la potència de la Nova Cuina Catalana

L’edició de 2025 reunirà per primera vegada tots els xefs catalans amb tres estrelles Michelin i reforçarà el moviment culinari que ha projectat Catalunya al món

El Fòrum Gastronòmic de Barcelona se celebra del 3 al 5 de novembre al recinte firal de Montjuïc.
Redacció
29/10/2025
3 min

Gastronomic Forum Barcelona es prepara per a una edició històrica que, coincidint amb la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, posarà en el centre la Nova Cuina Catalana, un moviment que combina tradició, innovació i producte amb una clara vocació internacional. El saló d'Alimentaria Exhibitions del sector de l’hostaleria, la gastronomia i el foodservice, que se celebrarà del 3 al 5 de novembre al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, reunirà més de 400 empreses expositores, el que significa un 10% més respecte a l'any 2024.

Per primera vegada, l'esdeveniment aplegarà tots els xefs catalans amb tres estrelles Michelin –Jordi Cruz, Joan Roca, Paolo Casagrande, Oriol Castro, Mateu Casañas, Eduard Xatruch i els germans Torres–, juntament amb Ferran Adrià. També hi participaran figures emergents que representen el relleu generacional d’un sector que manté la seva capacitat d’innovació i de projecció internacional.

Segons el director del saló, Josep Alcaraz, “el Gastronomic Forum Barcelona és molt més que un congrés gastronòmic: amb una visió de 360 graus sobre l’hostaleria, la restauració i el foodservice, és una gran plataforma de negoci que connecta talent, producte i innovació”. I afegeix que el certamen "vol ser un espai de trobada on es generin oportunitats i es projecti al món la força creativa i competitiva del sector".

Un dels estands del Gastronomic Forum Barcelona.
Un altre estand de fruits secs a l'edició de l'any passat.

El saló ocuparà 18.500 metres quadrats i comptarà amb una oferta de productes gastronòmics (83%), equipament (11%) i parament (3%). El 65% de les empreses expositores procedeixen de Catalunya, el 28% de la resta d’Espanya i el 7% de l’àmbit internacional, amb la participació de sis països. Entre les marques presents hi haurà firmes nacionals i internacionals com Damm, Makro, Carnia, Bon Area, Torrent i Fills, Cuinats Jotri, Garcimar, Vins Estela, Transgourmet, Condal Chef, Valhrona, Meritem, Josper, Valco Iberia, Collverd, Randstech, Arcon, Cominport, Cafes Pont, Congelados Inserte, Europastry, Loomis, y Unox, al costat d’una destacada representació de petits productors i cooperatives locals.

A més, el fòrum comptarà amb representacions col·lectives de diferents territoris de l’Estat que reuniran més de 150 petits productors de Galícia, Castella i Lleó, Extremadura, Navarra, les Balears i Menorca. Per la seva banda, l’Espai Catalunya, coordinat per Prodeca, agruparà més de 80 productors locals amb la col·laboració de les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, l’Ajuntament de Barcelona i Mercabarna.

180 ponents, 75 xefs i 52 estrelles Michelin

El programa d’activitats inclourà més de 180 ponents i 75 xefs que sumen 52 estrelles Michelin, amb més de 100 showcookings i ponències. Entre els cuiners catalans amb projecció internacional destaquen Ramon Freixa (amb restaurants a Espanya i Colòmbia), Albert Franch (Nolla, Finlàndia), Mateu Villaret (Masia, Tòquio) i Xano Saguer (Cuina, Ciutat de Mèxic).

En el marc de l'esdeveniment se celebrarà el Simposi de Cuina Catalana, una trobada impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa, vinculada a la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, vol analitzar l’estat actual de la cuina catalana amb la participació d’investigadors, periodistes i xefs com Toni Massanés, Maria Nicolau, Albert Molins o l’escriptor gastronòmic Satisfan Andrews.

Per al director de continguts del programa gastronòmic del saló, Pep Palau, “la Nova Cuina Catalana reflecteix la maduresa d’un model gastronòmic que ha sabut evolucionar sense perdre el vincle amb el territori”. Palau destaca que aquesta edició servirà per veure com la cuina catalana s’expressa avui, combinant arrels, innovació i talent, i això fa que es consolidi el país com un referent internacional. Per això, en aquesta edició reuniran les veus més autoritzades, subratlla Palau.

Més activitats, reconeixements i entrega de premis

El saló desplegarà, a més, un ampli ventall d’activitats sectorials agrupades en diversos blocs temàtics, des de la xarcuteria creativa i el món del vi fins al forn i la pastisseria. Aquest darrer àmbit disposarà d'un espai creatiu dirigit pel col·lectiu 21 Brix i el xocolater Lluc Crusellas. També hi haurà espais dedicats a les cuines de col·lectivitats, la dieta mediterrània, el food design, la restauració hotelera o la cuina saludable.

Durant els tres dies de l'esdeveniment es lliuraran diversos reconeixements: el Premi Cuiner Gastronomic Forum Barcelona 2025, en col·laboració amb La Vanguardia; els Premis Innofòrum; el Premi Josep Mercader; i concursos com el Millor Panettone d’Espanya, The Baker, la final de Pizza Bit Espanya o El plat favorit dels catalans, organitzat per la revista Cuina.

Amb tot, el Gastronomic Forum Barcelona es consolida com el gran punt de trobada del sector, on conviuen des de restaurants amb estrella Michelin fins a bars, cases de menjars o grans col·lectivitats. Una cita que reafirma el paper de Catalunya com a referent gastronòmic mundial i que reivindica la potència d’una cuina capaç de conjugar tradició i innovació.

stats